Marcin Czubak poleca: kanapki z pumpernika z wędzonym węgorzem [PRZEPIS]
Marcin Czubak poleca kolejny już przepis na karnawał. Tym razem kanapki z pumpernikla z wędzonym węgorzem i chrzanowym mascarpone.
Marcin Czubak to katowiczanin z Bogucic. Przygodę z gotowaniem zaczął przez przypadek, w Szkocji. Z czasem gotował coraz lepiej, smacznie, często eksperymentalnie, w końcu został prywatnym kucharzem prezydenta Republiki Gabonu, a po powrocie do Polski Marcin Czubak wystartował w telewizyjnym show Top Chef i dostał się do ścisłego finału. Po programie dostał propozycję pracy w Warszawie, ale odmówił, bo jak przyznaje, chce robić dobrą kuchnię na Śląsku, a konkretnie w Katowicach.
Specjalnie dla Dziennika Zachodniego i tygodnika Śląsk Plus przygotował kilka przepisów na smaczne i szybkie w przygotowaniu karnawałowe przekąski. Oto czwarty, ostatni z przepisów.
Kanapeczki z pumpernikla z wędzonym węgorzem i chrzanowym mascarpone
Potrzebujemy:
6 kromek pumpernikla
200g fileta z wędzonego węgorza
100g serka mascarpone
3 łyżki chrzanu
Koperek
1 cytryna
- Chrzan mieszamy z mascarpone i posiekanym koperkiem i smarujemy kanapki, układamy mięso ryby i posypujemy startą skórką z cytryny - wyjaśnia Czubak.