Marcin Czubak poleca: lasagne z buraków z kozim serem i orzechami
Marcin Czubak w zeszłym tygodniu zachwycił nas przepisem na trufle z kaszanki w migdałach, tym razem poleca kolejną potrawę w sam raz na karnawał, szybką, smaczną i kolorową - lasagne z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi
Marcin Czubak to katowiczanin z Bogucic. Przygodę z gotowaniem zaczął przez przypadek, w Szkocji. Z czasem gotował coraz lepiej, smacznie, często eksperymentalnie, w końcu został prywatnym kucharzem prezydenta Republiki Gabonu, a po powrocie do Polski wystartował w telewizyjnym show Top Chef i dostał się do ścisłego finału. Po programie dostał propozycję pracy w Warszawie, odmówił, bo jak przyznaje, chce robić dobrą kuchnię na Śląsku, a konkretnie w Katowicach.
Specjalnie dla Dziennika Zachodniego i tygodnika Śląsk Plus przygotował kilka przepisów na smaczne i szybkie w przygotowaniu karnawałowe przekąski, oto drugi z przepisów.
Lasagne z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi.
Potrzebujemy:
4 ugotowane buraki
200 g koziego sera
200 ml śmietany kremówki
1 pęczek świeżej kolendry
100 g grillowanych i mielonych orzechów włoskich
sól/pieprz
- Ser przyprawiamy i mieszamy dokładnie ze śmietaną i posiekaną pietruszką do uzyskania jednolitej masy, buraki kroimy na cienkie plastry i przekładamy serowym kremem. Całość posypujemy zmielonymi orzechami - wyjaśnia Czubak.