Marcin Czubak poleca: lasagne z buraków z kozim serem i orzechami

Czytaj dalej
Fot. Maciej Gapiński
Justyna Przybytek

Marcin Czubak poleca: lasagne z buraków z kozim serem i orzechami

Justyna Przybytek

Marcin Czubak w zeszłym tygodniu zachwycił nas przepisem na trufle z kaszanki w migdałach, tym razem poleca kolejną potrawę w sam raz na karnawał, szybką, smaczną i kolorową - lasagne z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi

Marcin Czubak to katowiczanin z Bogucic. Przygodę z gotowaniem zaczął przez przypadek, w Szkocji. Z czasem gotował coraz lepiej, smacznie, często eksperymentalnie, w końcu został prywatnym kucharzem prezydenta Republiki Gabonu, a po powrocie do Polski wystartował w telewizyjnym show Top Chef i dostał się do ścisłego finału. Po programie dostał propozycję pracy w Warszawie, odmówił, bo jak przyznaje, chce robić dobrą kuchnię na Śląsku, a konkretnie w Katowicach.

Specjalnie dla Dziennika Zachodniego i tygodnika Śląsk Plus przygotował kilka przepisów na smaczne i szybkie w przygotowaniu karnawałowe przekąski, oto drugi z przepisów.

Lasagne z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi.

Potrzebujemy:
4 ugotowane buraki
200 g koziego sera
200 ml śmietany kremówki
1 pęczek świeżej kolendry
100 g grillowanych i mielonych orzechów włoskich
sól/pieprz

- Ser przyprawiamy i mieszamy dokładnie ze śmietaną i posiekaną pietruszką do uzyskania jednolitej masy, buraki kroimy na cienkie plastry i przekładamy serowym kremem. Całość posypujemy zmielonymi orzechami - wyjaśnia Czubak.

Justyna Przybytek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.