Marcin Czubak poleca kolejny już przepis na karnawał. Tym razem typowa przekąska, czyli czipsy, ale w wyjątkowej wersji...
Marcin Czubak, to katowiczanin z Bogucic. Przygodę z gotowaniem zaczął przez przypadek, w Szkocji. Z czasem gotował coraz lepiej, smacznie, często eksperymentalnie, w końcu został prywatnym kucharzem prezydenta Republiki Gabonu, a po powrocie do Polski Marcin Czubak wystartował w telewizyjnym show Top Chef i dostał się do ścisłego finału. Po programie dostał propozycje pracy w Warszawie, odmówił, bo jak przyznaje, chce robić dobrą kuchnię na Śląsku, a konkretnie w Katowicach.
Specjalnie dla Dziennika Zachodniego i tygodnika Śląsk Plus przygotował kilka przepisów na smaczne i szybkie w przygotowaniu karnawałowe przekąski, oto trzeci z przepisów.
Domowe czipsy z warzyw z solą rozmarynową
Potrzebujemy
2 buraki
3 marchewki
3 pataty
2 pasternaki
2 ziemniaki
1 gałązka rozmaryny
2 łyżki soli morskiej
- Warzywa kroimy na mandolinie na cieniutkie plasterki i dobrze płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Przyprawiamy solą utartą z rozmarynem w moździerzu - wyjaśnia Czubak.
Smacznego