Miłosna kuchnia: afrodyzjaki na talerzu

Czytaj dalej
Fot. 123rf
red.

Miłosna kuchnia: afrodyzjaki na talerzu

red.

Przepisy na walentynkowe spotkanie we dwoje.

Małże w białym winie z pomidorami cherry i natką pietruszki

Miłosna kuchnia: afrodyzjaki na talerzu
Fotografia Andrzej Stajer

Składniki

Przygotowanie
Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno posiekaną białą cebulę i czosnek przesmaż przez chwilę. Wlej białe wino, dodaj miód, chili, pomidory cherry i sól. Zredukuj wino o połowę i dodaj małże. Duś pod przykryciem przez 3-4 minuty i podawaj od razu.
Małże możemy jeść palcami lub za pomocą skorupek, które służą nam jako szczypce.
Przepis Macieja Ostrowskiego

Polędwica cielęca z zielonymi szparagami, sosem holenderskim, sadzonym jajem i solą

Miłosna kuchnia: afrodyzjaki na talerzu
Fotografia Andrzej Stajer

Składniki

Przygotowanie
Polędwicę oczyść z błon i wytnij steki o grubości 2-3 cm. Dopraw solą i pieprzem, krótko przed smażeniem. Skrop oliwą z oliwek i smaż po 2 minuty z każdej strony, dopiekaj w piecu na ulubiony stopień wysmażenia.

Szparagi (najlepiej w okresie letnim, w zimie można zastąpić mrożonymi szparagami lub fasolką szparagową)

Przygotowanie
Szparagi blanszuj kilka minut w lekko posolonym wrzątku. Na patelni podgrzej masło z sokiem z cytryn i miodem, wrzuć szparagi i glazuruj je chwilę przed podaniem.

sos holenderski

Przygotowanie
Oddziel żółtka jaj od białek. Żółtka wrzuć do metalowej miski i ciągle mieszając gotuj w kąpieli wodnej, dodając ciepłe klarowane masło. Dopraw solą i sokiem z cytryn. Sos powinien być gęsty i puszysty.
Jajo:
Na patelnię z teflonowym dnem wlej kilka kropel klarowanego masła, wbij jajo i dopraw solą i pieprzem, podgrzewaj aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
Wykończenie:
Stek z polędwicy podawaj na glazurowanych szparagach, obok połóż sadzone jajo. Całość polej sosem holenderskim.
przepis Macieja Ostrowskiego

Świeże ostrygi na lodzie z tabasco

Miłosna kuchnia: afrodyzjaki na talerzu
Fotografia Andrzej Stajer

Składniki

Przygotowanie
Ostrygi delikatnie otwórz, tak aby kawałki skorupy nie dostały się do wewnątrz. Odczep mięso ostryg od twardego mięśnia i włóż do głębszej skorupy.
Kostki lodu rozkrusz i wyłóż na talerz, a na nim układaj otwarte ostrygi. Dekoruj cząstkami cytryn i świeżą melisą. Całość skrop sosem tabasco wg upodobania. Ostrygi spożywamy na surowo. Jeżeli masz ochotę możesz je zapiec przez 5 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Przepis Macieja Ostrowskiego

Gorąca czekolada do picia z dodatkiem waniliowej bitej śmietany

Miłosna kuchnia: afrodyzjaki na talerzu
Małgorzata Kijowska

Składniki na 4 porcje

Przygotowanie
Mleko wraz z połową słodkiej śmietanki mocno podgrzać, lecz nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Najłatwiej trzepaczką rózgową. Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gorącą czekoladę wlać do kubków lub szklanek, ozdobić bitą śmietaną. Podawać od razu po przygotowaniu.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

Jabłka w sosie korzennym w towarzystwie ryżu

Miłosna kuchnia: afrodyzjaki na talerzu
Małgorzata Kijowska

Składniki

Przygotowanie
Do rondelka wlać wodę, wsypać ziele angielskie i cukier, gotować 2-3 minuty. Dołożyć resztę składników, wymieszać i wszystko razem gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Sos będzie miał konsystencję podobną jak kisiel.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka z sosem i na niewielkim ogniu gotować przez około pół minuty. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Na ugotowany ryż układać cząstki jabłek i polać sosem (sos, oczywiście, bez ziela angielskiego). Dla uzyskania intensywniejszego smaku można tak przygotowany ryż z jabłkami i sosem zapiec przez kilkanaście minut w piekarniku. Podawać na gorąco lub na zimno. Jako dodatek można podać gęstą kwaśną śmietanę.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

Quiche ze szpinakiem i z aromatycznymi przyprawami

Miłosna kuchnia: afrodyzjaki na talerzu
mat. prasowe

Składniki

Przygotowanie
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.

red.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.