Mistrz kuchni poleca: Tradycja w kuchni rzecz święta! Robimy gołąbki z kapusty pekińskiej

Czytaj dalej
Fot. fot. kingaparuzel.pl
Katarzyna Domagała-Szymonek

Mistrz kuchni poleca: Tradycja w kuchni rzecz święta! Robimy gołąbki z kapusty pekińskiej

Katarzyna Domagała-Szymonek

Choć uwielbia słodkości i zdrowy styl życia, w kuchni hołduje też tradycji. Ale Babka, czyli Kinga Paruzel z Tarnowskich Gór, finalistka I polskiej edycji MasterChef oraz autorka książki "Nie...zwykła KUCHNIA, naszym czytelnikom podała jeden ze swoich sprawdzonych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania.

Kulinarna pasjonatka zdrowej kuchni, która prowadzi blog kulinarno-lifestylowy alebabka.blogspot.com, podała nam jeden ze swoich sprawdzonych przepisów. To przepis na gołąbki w liściach kapusty włoskiej z sosem pomidorowym. Danie domowe, rodzinne, i wyjątkowo smakowite.

- Uwielbiam odkrywać nowe smaki ale kocham klasykę, smaki dzieciństwa, przepisy mojej babci, mamy i teściowej. One gotują po prostu, a za każdym razem zachwycam się smakiem potraw spod ich ręki - mówi Kinga. - Gołąbki to danie proste ale czasochłonne, jednak warto czasem poświęcić się dla tego smaku.

Jeśli skusicie się na wypróbowanie jej przepisu, zarezerwujcie sobie co najmniej trzy godziny.

Składniki:
główka włoskiej kapusty ( najlepsza trochę spłaszczona z okazałymi liśćmi ok 1½kg )
450 g ryżu długoziarnistego
1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
olej
masło
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy na sos
mąka krupczatka
mąka ziemniaczana
1 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Wyciąć głąb kapusty i delikatnie obrać ją z liści, aż do czasu gdy stanie się to dość trudne. Wtedy należy polać resztę kapusty gorącą wodą, chwilę odczekać i już bez przeszkód obierać dalej. W dużym garnku o szerokim dnie zagotować sporą ilość osolonej wody, do której należy wkładać po kilka liści na raz na ok. 2 minuty, po tym czasie wyjąć je delikatnie i odsączyć.
Ostrym nożem usunąć gruby nerw środkowy tak, aby nie przeciąć liścia. W ten sposób przygotowane liście są elastyczne i łatwo będzie się z nich zawijać gołąbki. (woda służąca nam do zaparzania liści z kapusty może zostać użyta do ugotowania ryżu).

Do wrzątku wkładamy trzy torebki długoziarnistego ryżu zwracając uwagę, aby były zanurzone w wodzie i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu ok 15 min. Jeżeli ryż wypełnia niemal cały woreczek to sygnał, że czas gotowania dobiegł końca.Wyjmujemy torebki z ryżem z garnka, odsączamy je z pozostałej ilości wody, i po rozcięciu woreczka wysypujemy ryż do sporego naczynia. Z opakowania wyjmujemy mielone mięso i dodajemy do ryżu. Całość polewamy niewielką ilością oleju, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek.

W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju i wyścielamy jego dno wierzchnimi lub pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich warstwami układamy gołąbki, posypujemy je z wierzchu solą i pieprzem, lekko podlewamy przegotowaną wodą i szczelnie okrywamy folią aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C i wkładamy naczynie z gołąbkami na ok. 30-40 min.

Sos pomidorowy przygotowanie:
Zagotować w garnku bulion i dodać do niego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( w zależności od jego gęstości i smaku ), sól i pieprz do smaku. Dodać łyżeczkę masła, gotować na małym ogniu. Do kubka wsypać 3 łyżki mąki krupczatki i jedną płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, dolać niewielką ilość zimnej wody (tzw. podbitka ) i dokładnie całość wymieszać np. rozbełtać widelcem tak, aby nie było grudek. Powoli małą strużką wlewać podbitkę do garnka z sosem ciągle mieszając zawartość i nie przerywając gotowania. Zagęścić sos według uznania, przegotować.

Katarzyna Domagała-Szymonek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.