Mistrz kuchni poleca: Zdrowe placuszki z kaszy gryczanej by Ale Babka
Mamy dla państwa przepis na kolejną fit przekąskę. Znajdziemy go na kulinarnym blogu Kingi Paruzel z Tarnowskich Gór, czyli popularnej Ale Babki. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić wieczorem do schrupania, polecamy fit placuszki z kaszy gryczanej.
Składniki na 5 placuszków.
1 woreczek kaszy gryczanej
2 łyżki tartego parmezanu
1 jajko
2 łyżki koperku
2 łyżki maki pszennej razowej lub otrąb pszennych (można też użyć zwykłej pszennej jednak nie jest to wskazane dla osób na diecie)
sól, pieprz
dodatki:
łosoś wędzony, koperek, orzeszki piniowe, krem balsamiczny
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić.
2. W misce wymieszać kasze, jajko, koperek, mąkę, ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Powstałą masę z kaszy wykładać łyżką na rozgrzaną patelnie teflonową i smażyć po ok 3 min z każdej strony.
4. Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, gotowana piersią kurczaka lub warzywami.