
Na sklepowych półkach królują napoje roślinne, nazywane popularnie mlekiem (choć formalnie nazwa zastrzeżona jest dla mleka zwierzęcego). To alternatywa dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, a z jakiegoś powodu nie chcą pić tradycyjnego mleka krowiego, czy koziego.
Pakowane w litrowe kartony napoje roślinne z soi, kokosa, migdałów, owca, orzechów nerkowca, czy innych to popularny dodatek do koktajli, zup i dań szczególnie inspirowanych kuchnią azjatycką. Ostatnio pojawiło się mleko roślinne w wersji sproszkowanej. Do alternatywa, dla tych, którzy mają problem, żeby wypić litrowy karton mleka nim straci świeżość lub zapominają regularnie uzupełniać spiżarnię. Z jednego opakowania można zrobić 3 litry napoju dawkując proszek według potrzeb.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień