W imię dobrze pojętego własnego interesu jak i trwałości pieca, lepiej wrzucać do niego drewno suche. Jak jednak je wysuszyć, nie mając na to miejsca?
Sezonowane, a więc suszone przez kilkanaście miesięcy drewno nie tylko daje mniej dymu i lepiej się pali. Ma również większą moc grzewczą, przez co spalanie takiego drewna jest bardziej wydajne i opłacalne. Na rynku trudno jednak dostać drewno sezonowane, część nadleśnictw drewna opałowego nie sprzedaje w ogóle, a inne oferują je świeżo po zrębie. Mokre drewno jest tańsze, ale palenie nim w piecach czy kozach po prostu się nie opłaca. Nie dość, że mokre drewno ma niemal dwukrotnie niższą kaloryczność, to jego spalanie generuje ogromne ilości dymu i sadzy, która jest szkodliwa nie tylko dla zdrowia, ale również dla pieca i układu kominowego.
w dalszej części artykułu:
- jakie gatunki drzew nadają się na opał?
- jak sezonować drewno w piwnicy?
- na co zwracać uwagę przy zakupie drewna na opał?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień