Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami
Magda Weidner
Składniki na mus dla 4 osób:
- 60 ml soku z cytryn
- 10 g żelatyny
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka średniej wielkości
- Składniki na ciasteczka
- migdałowe:
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 80 g zmielonych migdałów
- 2 białka
- 1 laska wanilii
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie musu:
- Umieść garnek ( z cienkim dnem) na palniku. Wlej do niego sok z cytryny i wsyp 150 g cukru pudru. Gotuj na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Ubij 4 białka jajek (możesz użyć miksera) na sztywną masę.
- Dodaj 100 g cukru pudru
- Użyj termometru kuchennego i mierz temperaturę przygotowywanego syropu. Kiedy temperatura syropu osiągnie 120 st. C, powoli dodawaj do ubitej masy syrop, cały czas miksując jajka. Odstaw powstały krem do schłodzenia.
- Przygotuj żelatynę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W garnuszku podgrzej 50 ml kremówki. Połącz ją razem z żelatyną i schłódź powstałą masę.
- Pozostałą część kremówki ubij.
- Wszystkie powstałe kremy połącz ze sobą, delikatnie mieszając. Umieść w lodówce na 2 godziny w celu ponownego schłodzenia.
Przygotowanie ciasteczek:
- Umieść masło w garnuszku, rozpuść je na małym ogniu. Mielone migdały wsyp do dużej miski, polej roztopionym masłem i zostaw do ostudzenia. Przemieszaj składniki łyżką, tak aby masło zostało całkowicie wchłonięte przez migdały. Przetnij laskę wanilii i dodaj do mieszaniny jej nasionka.
- Dodawaj mąkę, mieszając delikatnie. Dodaj białka i zmiksuj wszystkie składniki mikserem aż do powstania jednolitej masy, dodaj cukier puder i kontynuuj miksowanie.
- Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia.
- Z powstałej masy uformuj kółeczka (10 g) i rozkładaj na blasze w odległości około 3 cm od siebie. Piekarnik nagrzej do 180 st. C i piecz ciasteczka około 8 minut (aż się zarumienią).
- Pozostaw w piekarniku aż do ostygnięcia.
Ciasteczka podawaj w miseczce razem ze schłodzonym musem cytrynowym!