Na grzyby
Grzybobranie czas zacząć! Właśnie teraz mamy jedyną w roku możliwość, aby w naszej kuchni zagościły własnoręcznie uzbierane borowiki, kurki, maślaki i kozaki. A co z nich przygotować? Oto moje podpowiedzi!
Borowiki w śmietanie
Składniki: 500 g prawdziwków, 400 ml kwaśnej śmietany, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, masło, kasza gryczana
Przygotowanie: Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, potem ściągnij kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Grzyby oczyść, pokrój w dość grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Przysmaż je na odrobinie masła, po chwili dodaj grzyby i tymianek, smaż przez kilka minut, następnie do śmietany dodaj odrobinę grzybów, wymieszaj i przelej całość z powrotem do naczynia (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. Gotowe borowiki podawaj z kaszą, możesz je posypać tymiankiem lub natką pietruszki.
Puszysty omlet z kurkami
Składniki: 3 jajka, 2 łyżki mleka, natka pietruszki, sól, pieprz, 200 g kurek, 1 szalotka, ewentualnie 1 szklanka białego wina, masło
Przygotowanie: Kurki oczyść dokładnie, szalotkę pokrój, przysmaż ją na odrobinie masła, po chwili dodaj kurki, smaż przez kilka minut, dopraw do smaku. W małej misce ubij lekko jajka, dodaj do nich mleko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz połowę kurek. Masę jajeczną przelej na patelnię z odrobiną masła. Smaż przez kilka minut, przełóż omlet na talerz, pokryj go pozostałymi kurkami, złóż na połowę i podawaj z natką pietruszki.
Boczniaki z grillowanymi warzywami
Składniki: 4 boczniaki, mała cukinia, mały bakłażan, 1 pomidor, sok z cytryny, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, oliwa z oliwek, oregano
Przygotowanie: Warzywa pokrój w cienkie plasterki, razem z grzybami (jeśli grzyby są duże i mięsiste przekrój je w poprzek na cieńsze kawałki), obsyp solą, pieprzem, skrop odrobiną oliwy, grilluj przez kilka minut (oprócz pomidorów) na rozgrzanej patelni grillowej. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem i sokiem z cytryny, stopniowo dodawaj oliwę cały czas mieszając. Zgrillowane warzywa, boczniaki i pomidory układaj naprzemiennie na dużym talerzu. Całość skrop obficie miodowym dressingiem, podawaj ze świeżym oregano.