Na niedzielny deser sernik z makowcem i bakaliami
Przepis na sernik z makowcem i bakaliami.
Składniki:
Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego, 5 żółtek, 125 g masła, 240 g cukru, 5 białek
Ciasto kruche: 680 g mąki pszennej, 1 łyżka sody, 120 g cukru, 125 g masła, 3 jajka, 2 łyżki śmietany
Masa makowa: 330 g maku, 120 g cukru, 150 g masła, 2 łyżki miodu, 100 g różnych bakalii (posiekane orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, rodzynki), 2 białka, 2 krople aromatu migdałowego
Polewa: 200 g czekolady białej, 70 g masła, 40 ml mleka
Dekoracja: 20 g kolorowej posypki
Dodatkowo: foremka o wymiarach 29 na 42 cm, papier do pieczenia
Nie każdy decyduję się na pieczenie ciast w domu. Jedni uważają, że zajmuje to za dużo czasu, inni po prostu nie wiedzą, jak się do tego zabrać. Monika Gorowa ze Świebodzin przyznaje, że bardzo lubi piec ciasta. - Ten łatwy przepis na sernik z makowcem i bakaliami jest moim ulubionym i chciałabym się nim z Wami podzielić - napisała nasza Czytelniczka.
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy masę serową. Masło ucieram z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę. Dodaję do niej stopniowo w trakcie ucieranie po łyżce sera. Z białek ubijam pianę i mieszam delikatnie z masą.
Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z sodą, siekamy ze schłodzonym masłem i cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Następnie wstawiamy je do lodówki na 30 minut, aby je schłodzić, bo wtedy będzie bardziej kruche.
Masa makowa: Mak zalewamy gorącym mlekiem (1 litr), można zastąpić mleko - wodą. Pozostawiamy zalany mak na 1 godzinę, następnie odsączamy go i mielimy w maszynce. Masło rozpuszczamy na patelni, dajemy mak, cukier, miód, bakalie i smażymy około 7 minut, mieszając.
Do przestudzonej masy makowej dodajemy aromat migdałowy i łączymy z pianą ubitą z białek.
Wykonanie ciasta w foremce: Foremkę o wymiarach 29 na 42 cm wykładamy papierem do pieczenia, 1/3 ciasta odcinamy na "kratkę", pozostałym wylepiamy dno foremki i wykładamy na nie maskę makową łyżką (1/3 masy makowej pozostawiamy na posypanie masy serowej).
Następnie masę serową wykładamy na mak, resztą masy makowej posypujemy wierzch masy serowej. Ciasto na ,,kratkę’’ rozwałkowujemy, wycinamy z niego paski, które układamy na ukos, formując "kratkę". Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 st. C, bez termoobiegu.
Polewa: Czekoladę, masło, mleko przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do momentu ich rozpuszczenia. Gotową polewą dekorujemy ciasto.
Czekamy też na wasze przepisy: kuchnia@gazetalubuska.pl