Na niedzielny obiad idealne klopsiki w liściach pora (PRZEPIS)
Nasze smaki.
- 4 udka z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 cebule
- po szczypcie kurkumy, papryki ostrej, tymianku
- sól
- pieprz ziołowy
- 5 dag sera żółtego
- 1 duży por
- 100 g pieczarek
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
Niedzielny obiad nie musi być zawsze taki sam. Podstawą oczywiście jest, aby danie było smaczne i... domowe.
Mnóstwo pomysłów na to, jak zaskoczyć swoich gości, mają gospodynie z Janczewa. Co proponują nam do przygotowania? Klopsiki drobiowe w liściach pora. Brzmi smacznie? Tak też jest, bo jak podkreślają gospodynie, to danie czaruje wyjątkowym smakiem. - Polecamy je na wystawny obiad. Na pewno oczaruje domowników. Jest proste w przygotowaniu i imponująco wygląda - dodają.
Pomysłowość w kuchni...
Dobry kucharz z każdego produktu jest w stanie przygotować coś wyjątkowego. - Nie bójmy się eksperymentować. Nie ograniczajmy się do ziemniaków i kotletów schabowych. Niedzielny obiad nie musi być typowo tradycyjny. Tradycję przecież można połączyć z nowoczesnością - zdradzają gospodynie. - My wychodzimy z założenia, że nic nie może się zmarnować. Jeśli mamy na przykład kawałek mięsa, wystarczy chwila zastanowienia i już wiemy, co z nim zrobić. Tak było w przypadku klopsików. Wystarczyło udka z kurczaka zmielić przez maszynkę, dodać odpowiednie przyprawy i tego, co kto lubi. Efekt? Smaczne danie, które nieraz pojawia się na naszych stołach. Jest o tyle fajne, że za każdym razem można je modyfikować. Podstawą są również świeże zioła. Każde mięso już samo w sobie ma smak i aromat. Sztuczne mieszanki go zabijają, a naturalne zioła tylko podkreślają.
Przygotowanie:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, usuwamy kości. Następnie mielimy je w maszynce do mięsa o grubszych oczkach. Dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wsypujemy mąkę i przyprawiamy. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą, a następnie odstawiamy. Z pora odcinamy białą część, blanszujemy we wrzącej wodzie przez około 3 minuty. Ser kroimy na małe paski o długości 3 cm. Z mięsa robimy małe placuszki, na środek układamy kawałek sera żółtego, formujemy klopsiki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Podsmażamy na maśle, dodajemy sól i pieprz ziołowy. Usmażone klopsiki zawijamy w liście pora i układamy na patelni, na której smażyły się klopsiki, dodajemy podsmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką. Wszystko dusimy razem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Podajemy na gorąco. Idealnie pasuje do nich dowolna kasza lub makaron.
Przepis Czytelniczek z Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa
Jeśli także chcesz podzielić się z nami swoimi pomysłami na wyjątkowe dania, zupy czy dodatki, prześlij je do nas na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl