Na straganie w dzień targowy pietruszka kosztuje 22 zł za kg
Od zeszłego roku najbardziej zdrożała pietruszka. Na targowiskach za kilogram trzeba było zapłacić wczoraj nawet 21,99 zł. Nieco tańsza była w sklepach, ale jedynie o 3-4 zł i do tego niezbyt świeża.
Ale nie tylko pietruszka w tym roku jest droższa niż w ubiegłym (w ubiegłym za kilogram trzeba było zapłacić 10 zł).
Wczoraj za pęczek szparagów na rynku Pogodno trzeba było zapłacić od 10 do 15 zł. W sklepach taki sam kosztował 9,89 zł. Rok temu identyczny kosztował 6-7 zł.
Droższe są także buraki ćwikłowe. Zdrożały z 80 gr rok temu do 1,65 zł obecnie, a cebula z 75 gr do aż 3,30 zł. Więcej zapłacimy też za ziemniaki - zamiast złotówki za kilogram, zapłacimy trzy złote. A te młode z polskich pól są nawet po 7,99 zł za kilogram (greckie kosztują 4 zł za kilogram).
Coraz droższa jest zupa warzywna
- Przy tak astronomicznych cenach, jakie dziś trzeba płacić za warzywa, garnek zupy to niemal najdroższe danie na obiad - żali się pani Helena, która codziennie kupuje warzywa na targowisku. - Bo tu są świeże - tłumaczy.
- Ale ceny warzyw już spadają - uspokaja Miosława Kuchalska, właścicielka straganu na rynku Pogodno. - Jeszcze parę dni temu kilogram pietruszki był po 25 zł. Dziś sprzedaję po 20 zł, może jutro, jak ceny w hurcie pójdą w dół, będzie jeszcze taniej.
W hurcie jest drogo
W tej chwili w hurcie ceny pietruszki wahają się od 13 do 14,6 zł za kilogram. W sklepach kosztują od 16 zł do 18,99 zł za kilogram. Rok temu o tej samej porze za kilogram tego warzywa trzeba było zapłacić przeciętnie 8 zł, a dwa lata temu - niecałe 5 zł.
Zdrożała też cebula. Teraz kosztuje w hurcie od 1,9 zł do 3,5 zł za kilogram, w sklepie trzeba za nią zapłacić od 4 do 6 zł. Za kilogram młodych ziemniaków polskich zapłacić trzeba w hurcie od 4 do 8 zł.
Dlaczego jest tak drogo?
To przez suszę - tłumaczą sprzedawcy i podkreślają, że spadku cen możemy oczekiwać od czerwca, wtedy bowiem pojawią się już warzywa z tegorocznych zbiorów.
- Pogoda w tym roku nie sprzyja ani warzywom, ani owocom - mówi Mirosława Kuchalska. - Bardzo długo była susza, od paru dni pada i to sporo. Aż się boję, co się z tymi warzywami i owocami teraz dzieje. Bo z pogodą dla ich wzrostu powinno być odwrotnie.
Na tegoroczne ceny warzyw, szczególnie tych korzennych, wpływ ma nie tylko tegoroczna susza, ale też ta sprzed roku.
- Po prostu warzywa nie wzeszły - mówią eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
A co z owocami
Brak wiosennych opadów zaszkodził też zbiorom truskawek. W tej chwili na targowiskach polskie truskawki kosztują 15 zł. Ale jeszcze parę dni temu kilogram tych owoców kosztował nawet 30 zł.
- W maju zawsze były wyższe ceny truskawek - uspokajają eksperci, ale od razu dodają, że w tym roku raczej nie możemy się spodziewać, aby kilogram tych owoców był po mniej niż 5 zł za kg. - Choć ceny już spadają. W poniedziałek na hurcie za łubiankę (2,2 kg) truskawek trzeba było zapłacić, w zależności od odmiany, od 7 do 18 zł.
Za to w tej chwili za kilogram czereśni sprzedawcy żądają nawet 70 zł za kg.