Najlepsze mleko z terenów ekologicznych
Nasz region słynie ze spółdzielni mleczarskich produkujących pyszne wyroby, np. twaróg, masło, śmietanę, które znane są w całej Polsce.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarka w Bychawie już prawie 90 lat zajmuje się produkcją nabiału. Wszystko w zgodzie z dawnymi zasadami sztuki mleczarskiej i zachowaniem norm aktualnie obowiązujących. - Dzięki temu, najmocniejsze atuty naszych wyrobów to wysoka jakość i smak - ten sam, co ze wspomnień z dzieciństwa - zaznacza Zofia Popławska, prezes OSM w Bychawie.
I podkreśla, że ich wyroby posiadają doskonałe walory smakowe i zdrowotne, bo nie zawierają środków konserwujących ani barwiących. - Wielką uwagę zwracamy na jakość surowca od dostawców, bo to wszystko przekłada się na ostateczną jakość naszych wyrobów - zapewnia Popławska.
OSM Bychawa prowadzi w Lublinie dwa sklepy firmowe - przy ul. Kunickiego i 1 Maja. Prezes zdradza, że spółdzielnia planuje otworzyć w Lublinie swój kolejny sklep.
Natomiast OSM w Opolu Lubelskim kontynuuje tradycję miejscowych zakładów mleczarskich w Kraczewicach czy Karczmiskach, które działały na tym terenie od 1924 roku. - Nadal pozostajemy wierni tym tradycjom. Nasze wyroby nie zawierają konserwantów ani polepszaczy. Mleko pozyskiwane jest z czystych ekologicznie terenów lubelskiego Powiśla i zachodniej części Roztocza - mówi Wiesława Kiełbasa, dyrektor handlowy OSM w Opolu Lubelskim. I podkreśla, że aktualnie produkują ponad 50 wyrobów mleczarskich.
Poza masłem i twarogiem, spółdzielnia oferuje mleka spożywcze, śmietany, kefir, zsiadłe mleko, sery dojrzewające. - Jesteśmy dumni z naszego masła, które wpisane jest na Listę Produktów Tradycyjnych oraz otrzymało Perłę 2015 jako najlepszy regionalny produkt żywnościowy - dodaje Wiesława Kiełbasa.