Najlepszy bez chemicznych dodatków [przepis]
Jak rozpoznać pieczywo dobrej jakości? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Do odpowiedzi na te pytania dorzucamy przepisy na chleb.
Warto sprawdzić wagę chleba. Nie można kierować się wielkością bochenka.
Szczególnie w marketach można kupić duże bochenki, które najczęściej swój okazały wygląd zawdzięczają środkom spulchniającym. A dobry chleb powinien mieć strukturę bardziej zwartą, zbitą.
Zatem bochenek nie powinien być zbyt puszysty i miękki. - Szczególnie starsi klienci wybierają chleb miękki jak wata - mówi pracownica jednego z bydgoskich marketów. - Twierdzą, że taki łatwiej im zjeść.
Piekarze twierdzą jednak, że np. spód bochenka powinien być nieco twardy i dobrze wypieczony. Jeśli go lekko naciśniemy, to po chwili chleb dobrej jakości wróci do poprzedniego stanu.
Zwróćmy też uwagę na wygląd pieczywa po przekrojeniu. W chlebie nie powinno być dużych dziur.
Poza tym nie sugerujmy się zbytnio kolorem pieczywa. Ciemne zabarwienie chleba nie musi oznaczać, że wypieczono go np. z mąki razowej, ponieważ niektórzy piekarze dodają do niego środków (np. karmelu), które mają wpływ na zmianę koloru.
A nie wszyscy klienci wiedzą, że karmelu można dodać tylko do pieczywa słodowego.
Zatem - czytajmy informacje na etykietach. Jeśli ich nie ma, to zapytajmy pracowników piekarni, czy sklepu.
Nieuczciwi producenci chleba, próbują zarobić na „modzie”.
Jeśli na topie jest na przykład chleb orkiszowy, to zdarza się, że tak nazywa się produkt, w którym mąka orkiszowa stanowi zaledwie np. 3-5 procent. To nie jest zgodne z prawem, ponieważ to pieczywo z dodatkiem orkiszu i taka informacja powinna znaleźć się na opakowaniu lub w sklepie.
Na zakupach kierujmy się także zdrowym rozsądkiem. Chleb orkiszowy (0,5 kg bochenek) nie może kosztować 2 zł, bo więcej piekarz zapłaci za kilogram mąki z tej pszenicy, która była bardzo popularna już w średniowieczu.
Coraz więcej osób przygotowuje chleb w domu. - Kiedyś piekłam w długich foremkach w piekarniku, ale czasu mam coraz mniej, więc kupiłam automat do pieczenia chleba - mówi Arleta Nowicka z Włocławka.
Dla tych, którzy chcą popróbować swoich sił, prezentujemy przepisy pochodzące z książki pt. „Uzdrawiające ziarna zbóż” autorstwa Zbigniewa i Karola Przybylaków oraz Mieczysława Babalskiego.
Wystarczy kupić składniki. Jednak i w tym wypadku warto czytać informacje zawarte na opakowaniach produktów, albowiem w sklepach jest coraz więcej gotowych mieszanek do wypieku chleba, także z polepszaczami.
Zdaniem Mieczysława Babalskiego, rolnika ekologicznego z Pokrzydowa (k. Brodnicy), najzdrowsze jest pieczywo z naturalnych składników, bez chemicznych dodatków, na naturalnym zakwasie lub z dodatkiem drożdży.
Przepis na domowy chleb cebulowy
- Składniki: 600 g mąki pszennej razowej, 100-120 g mąki żytniej razowej, 25 g drożdży, 1,5 szklanki ciepłej wody, 1 łyżeczka soli kamiennej, 70 g smażonej cebuli. Można dodać nasiona np. kminku, kopru, lnu.
- Wykonanie: drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, odstawić na kilka minut. Wlać do wygrzanej mąki. Dolać resztę wody i pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Uformować 2 małe bochenki i włożyć do foremek wypędzlowanych olejem i oprószonych mąką. Pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch posmarować wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temp. 220 stop. C. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmarować chleby wodą.