Najlepszy kucharz w regionie? Robert Kwiecień ze Świecia

Czytaj dalej
Fot. Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz

Najlepszy kucharz w regionie? Robert Kwiecień ze Świecia

Agnieszka Romanowicz

Robert Kwiecień z Technikum Żywienia przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu zdobył siódme miejsce w finale XII edycji ogólnopolskiego konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej w Poznaniu.

O miejsce w finale ubiegało się stu młodych kucharzy z całego kraju, zakwalifikowało się 12. Z województwa kujawsko-pomorskiego startowało trzech kandydatów: dwóch z Bydgoszczy oraz jeden ze Świecia i Robert wypadł najlepiej. Przygotował pstrąga tęczowego na dwa sposoby z fondantami z ziemniaków z paloną trawą żubrową, glazurowaną marchewką, bobem, puree z pasternaku i jabłka oraz sosem soubise, czyli cebulowo-śmietankowym.

To był drugi udział Roberta w poznańskim konkursie. Swoje umiejętności sprawdza on regularnie. Nie dalej jak w lutym, wraz z Natalią Talaśką, zajął pierwsze miejsce w konkursie „Alchemia i amory” w Grubnie.

Udział w Młodym Kreatorze Sztuki Kulinarnej pozwala uczniom zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii. Laureat pierwszego miejsca automatycznie kwalifikuje się do finału naszego konkursu Primerba Cup organizowanego dla profesjonalnych szefów kuchni.

Agnieszka Romanowicz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.