Paula Goszczyńska

Nietolerancja pokarmowa – zobacz jak ją wykryć?

Nietolerancja pokarmowa – zobacz jak ją wykryć?  Fot. freeimages.com
Paula Goszczyńska

Obserwacje wskazują, że nietolerancja pokarmowa - jedna z licznych postaci nadwrażliwości pokarmowej - stanowi coraz bardziej palący problem, z którym borykają się mieszkańcy krajów wysoko rozwiniętych oraz krajów rozwijających się.

Jelita bardzo ważne

Kluczową rolę w nietolerancji pokarmowej powodowanej przez wytwarzane w układzie odpornościowym przeciwciała klasy IgG odgrywa bariera jelitowa, znajdująca się na wewnętrznej powierzchni jelita cienkiego. Stanowi ona mechaniczną i funkcjonalną, wieloelementową barierę chroniącą nasz organizm przed wtargnięciem do układu krwionośnego nieprawidłowych produktów trawienia, chorobotwórczych bakterii lub wirusów, a także elementów uszkodzonych komórek flory bakteryjnej jelit.

Nietolerancja pokarmowa objawia się nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną po spożyciu danego produktu. Układ odpornościowy osoby uczulonej wytwarza przeciwciała, by „zwalczyć” alergen. Tak zwana nadwrażliwość na produkty spożywcze jest wynikiem działania wielu różnych mechanizmów. Warto je poznać....

Pozostało jeszcze 78% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Paula Goszczyńska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.