Obserwacje wskazują, że nietolerancja pokarmowa - jedna z licznych postaci nadwrażliwości pokarmowej - stanowi coraz bardziej palący problem, z którym borykają się mieszkańcy krajów wysoko rozwiniętych oraz krajów rozwijających się.
Jelita bardzo ważne
Kluczową rolę w nietolerancji pokarmowej powodowanej przez wytwarzane w układzie odpornościowym przeciwciała klasy IgG odgrywa bariera jelitowa, znajdująca się na wewnętrznej powierzchni jelita cienkiego. Stanowi ona mechaniczną i funkcjonalną, wieloelementową barierę chroniącą nasz organizm przed wtargnięciem do układu krwionośnego nieprawidłowych produktów trawienia, chorobotwórczych bakterii lub wirusów, a także elementów uszkodzonych komórek flory bakteryjnej jelit.
Nietolerancja pokarmowa objawia się nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną po spożyciu danego produktu. Układ odpornościowy osoby uczulonej wytwarza przeciwciała, by „zwalczyć” alergen. Tak zwana nadwrażliwość na produkty spożywcze jest wynikiem działania wielu różnych mechanizmów. Warto je poznać....
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień