
Letnie dni to czas, w którym nie mamy zbyt dużego apetytu. Przy wysokich temperaturach tracimy nie tylko ważne witaminy i minerały, również szybciej odwadniamy się. Z tych powodów dieta w okresie letnim powinna opierać się na większych niż zwykle ilościach płynów oraz potrawach lekkostrawnych, świeżych owocach i warzywach.
NAPÓJ ŚNIADANIOWY
Składniki:
połowa czerwonego grejpfruta,
1 średnie jabłko słodko-kwaśne
zalety:
Pomoże zahamować odkładaniu się tkanki tłuszczowej, grejpfrut obniży we krwi poziom złego cholesterolu, zwalcza wolne rodniki, hamuje namnażanie się komórek nowotworowych.
CYTRUSOWO
Składniki:
połowa pomarańczy,
połowa grejpfruta,
1/3 cytryny
zalety:
Zregeneruje siły po ciężkim dniu. Pomarańcze posiadają witaminy C, A, B, B 12, P, sole mineralne i pektyny, które pobudzają czynności jelit i przeciwdziałają wchłanianiu toksyn.
KOKTAJL BALANS
Składniki:
1 pomarańcza,
kilka plasterków imbiru,
2 ogórki
zalety:
Poprawia nawilżenie skóry, pomaga obniżyć temperaturę ciała. Ogórek pomoże odkwasić i oczyścić organizm. Zawiera dużo witaminy K, wzmacniającej krzepliwość krwi. Wpływa też na zdrowie skóry.
SOK PRZECIEROWY
Składniki:
2 marchewki,
1 jabłko,
1 gruszka,
połowa mango
zalety:
Zwiększa odporność na toksyny, obniża ciśnienie krwi. Glikozyd (mangiferyna) zawarty w mango zapobiega rozwojowi miażdżycy, działa też przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
KOKTAJL IMUNNO
Składniki:
2 marchewki,
1 duże jabłko,
kilka plasterków imbiru
zalety:
Wspiera i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Imbir ułatwi trawienie, a zawarty w nim olejek pobudzi wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa też rozkurczowo, leczy wzdęcia i obrzęki.
NA ZIELONO
Składniki:
1 duże jabłko, 2 ogórki,
kilka liści selera naciowego
zalety:
Obniża poziom cholesterolu i łagodzi niestrawność, zapobiega bólom głowy. Seler naciowy zawiera dużo błonnika, a więc fantastycznie pobudza trawienie i przyśpiesza oczyszczanie się organizmu.