Palenie w piecu 'od góry'. Jak się to robi? Jakie są efekty? Czy to jest ekologiczne? [INSTRUKCJA]
O tym, czy paliwo się spala, czy ucieka kominem, decyduje nie wiek pieca ani cena paliwa, lecz sposób palenia.
Okazuje się więc, że sposób rozpalania ma ogromne znaczenie, a ten najbardziej popularny, od dołu (polegający na przygotowaniu rozpałki i stopniowym zasypywaniu jej węglem czy drewnem) jest mało ekonomiczny.
Szacuje się, że „palenie od góry” pozwala w sezonie zaoszczędzić nawet do jednej trzeciej węgla czy drewna.
Do takich wniosków doszli autorzy portalu czysteogrzewanie.pl, którzy różne sposoby palenia przetestowali we własnych piecach i promują te najbardziej efektywne, ekonomiczne, a przy okazji ekologiczne.
Dym i smród powstaje wtedy, gdy dużą ilość paliwa podpalamy od dołu lub wrzucamy na żar - wyjaśnia Wojciech Treter, pomysłodawca portalu. - Całe to paliwo gwałtownie się podgrzewa, naraz uwalniając mnóstwo lotnej smoły, której nie da się dopalić najpierw przez brak wysokiej temperatury, a potem, gdy temperatura wzrośnie - przez brak wystarczających ilości powietrza, bo lotnej smoły jest za dużo