Pałuckie jadło jest wyśmienite!
Udowadnia to Krzysztof Leśniewski, który od dłuższego czasu propaguje nasze rodzime smaki. Właśnie wydał książkę pt. „Kuchnia Pałucka”.
Od lat zbiera przepisy i interesuje się pałuckimi zwyczajami. Tych pierwszych uzbierało się tyle, że wydał w końcu książkę. Wcześniej pisywał artykuły do gazet, prowadził prelekcje, zaistniał też na łamach folderu wydanego przez Starostwo Powiatowe w Żninie. Był także współautorem książki „Smaki Pałuk” (wydanej przez LGD - Pałuki Wspólna Sprawa”.
„Kuchnia Pałucka” jest pierwszym w pełni autorskim wydawnictwem Krzysztofa Leśniewskiego z Dąbrówki Barcińskiej. Jego promocję zorganizowano w barcińskiej bibliotece.
- Nie wszyscy widzieli w tym jakiś potencjał, każdy myślał poszuka, poszuka, a skończy się na tym, że nic nie wyda. Okazało się że miałem tyle determinacji, że jednak, udało się - mówił autor wydawnictwa.
Podczas tego spotkania dowiedzieliśmy się nie tylko kiedy i jak przyrządzano dawne potrawy (niegdyś robiono to według pór roku). To była prawdziwa podróż w czasie. Osoby, które przybyły do książnicy usłyszały wiele ciekawostek dotyczących m.in. nazewnictwa danych potraw, a także tradycji Pałuk i życia dawnych Pałuczan. Książka zawiera 150 różnorodnych przepisów. Wstęp do niej napisał Mirosław Binkowski, znawca i propagator mowy pałuckiej.