Papryki ostre: jalapeno, chili, habanero swój smak zawdzięczają obecności alkaloidu – kapsaicyny, która występuje w największej ilości w nasionach. Ma właściwości antyrakotwórcze, ale jedzona w dużej ilości może poważnie zaszkodzić żołądkowi.
Za najostrzejszą odmianę papryki uważana jest naga jolokia, czyli wężowa papryczka chili. Wszystkie odmiany papryki możemy mrozić, jeść w postaci świeżej lub konserwowanej. Suszona używana jest jako przyprawa lub dodatek do potraw. Wszelkie rodzaje tego warzywa bogate są w witaminy z grupy B, związki mineralne wapnia, potasu, żelaza, magnezu i miedzi.
Za najostrzejszą odmianę papryki uważana jest naga jolokia, czyli wężowa papryczka chili. Wszystkie odmiany papryki możemy mrozić, jeść w postaci świeżej lub konserwowanej. Dlaczego warto? Przeczytaj w tym artykule
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień