Piękna oprawa weselnej uroczystości
Planujecie wesele? Wspaniale! Dziś podpowiemy Wam, co zrobić, by oprawa weselnej uroczystości była piękna i gwarantowała niezapomniane przeżycia
Wesele. By nadać mu szczególnej oprawy, tak by na długo zostało w pamięci nie tylko naszej, ale i zaproszonych gości, powinniśmy wybrać odpowiednie miejsce, w którym po ceremonii zaślubin ugościmy rodzinę i przyjaciół.
Z pewnością, tego typu miejsce powinno być niepowtarzalne, ale przede wszystkim zapewnić komfort wspaniałej, niezapomnianej zabawy. Swoich zwolenników mają zarówno szykowne restauracje, sale weselne, eleganckie, stylowe pałacyki z wyrafinowanymi wnętrzami, jak i urokliwe dworki, sielskie gospodarstwa agroturys¬tyczne czy nawet leśniczówki. Wszystko zależy od naszych upodobań, jednak trzeba pamiętać, aby w wybranym miejscu nasi goście czuli się równie komfortowo.
Wybierając idealne miejsce powinniśmy kierować się nie tylko wyglądem sali, ale też liczbą gości czy potrawami serwowanymi w weselnym menu. Wiele restauracji oferuje także dodatkowe atrakcje - fajerwerki, lampiony szczęścia, lodowe świeczniki lub organizację ogniska, grilla, szalonej zabawy na świeżym powietrzu. Z praktycznej strony - warto poszukać lokalu, który dysponuje parkingiem i ogródkiem, z którego biesiadnicy na pewno chętnie skorzystają oraz, jeśli mamy gości przyjezdnych, hotelem. Zdarza się, że sale weselne cieszące się dobrą renomą trzeba zamawiać nawet z dwuletnim wyprzedzeniem. Szczególnie w miesiącach letnich, kiedy ślubów jest najwięcej.
Zaliczki, o które proszą restauratorzy to wydatek ok. 1000 - 1500 zł. Ceny za osobę różnią się w zależności od tego, czy do menu wliczane są napoje, owoce, ciasta itp. W tej chwili standardem jest już przystrojenie sali i stołów zgodnie z życzeniem młodej pary, choć w wielu restauracjach wiąże się to z dodatkowymi kosztami.
Niezwykle ważne jest weselne menu. Spójrzmy bowiem prawdzie w oczy - obok lokalu, wystroju jego wnętrz, obok dobrej muzyki sączącej się w restauracyjnej sali, wyśmienitą atmosferę zapewnia także ciekawe menu. Pamiętajmy, że potrawy powinny nie tylko wybornie smakować, być różnorodne, ale też wykwintnie prezentować się na weselnych talerzach.
Dania serwowane przez restauratorów w dużej mierze zależą od naszych indywidualnych upodobań. W czasie wesel najczęściej królują potrawy kuchni polskiej z akcentami kuchni regionalnej, choć coraz częściej Polacy decydują się urozmaicić menu potrawami kuchni śródziemnomorskiej, czy nawet... azjatyckiej! Można także zamówić np. zestaw dań wegetariańskich lub wegańskich.
Niezwykle miłym i ciekawym akcentem będą przyszykowane na stole małe, dekoracyjne karty dań dla każdej pary bawiącej się na przyjęciu.