Podwyżka cen cukru gorzka dla łasuchów
Cena za kilogram cukru w ciągu roku wzrosła o ok. jedną piątą, a to nie koniec podwyżek. Wiele zależeć będzie od tegorocznych zbiorów.
Klienci przyzwyczaili się, że za kilogram cukru płacili poniżej dwóch złotych, ale to już przeszłość. Ceny słodkich kryształków wciąż rosną.
Stawki nadal w górę
- Tydzień temu płaciłam za kilogram cukru 3,10 zł, dziś to już 3,20 zł - powiedziała Irena Witkowska, która wczoraj robiła zakupy w bydgoskim sklepie spożywczym. - Najtaniej jest wciąż w marketach i dyskontach, ale przed rokiem było to nawet 1,77 zł za kilogram, dziś 2,40-2,50 zł. W małych sklepikach poniżej trzech złotych cukier coraz trudniej znaleźć. Nie wiem, czym to jest spowodowane, ale wolałabym nie ograniczać przygotowywania domowych wypieków, czy robienia przetworów.
- Cukier wciąż drożeje, ponieważ wpływ na jego cenę ma sytuacja na światowych rynkach i mniejsza podaż - wyjaśnia dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - A jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, średnia cena za kilogram cukru pod koniec lutego tego roku to 2,58 zł, rok wcześniej było to 2,06 zł.
Mniej słodyczy w herbacie
Dr Świetlik zwraca jednak uwagę, że kilka lat temu stawka była znacznie wyższa - przekraczała nawet 6 zł za kilogram.
- Wtedy ograniczaliśmy słodzenie herbaty, kawy - wspomina inna klientka bydgoskiego sklepu. - Robienie zapraw wówczas w ogóle się nie opłacało. Teraz czekam z utęsknieniem na zbiory truskawek i planuję sporo owoców zawekować. Podwyżka cen cukru to zła wiadomość dla mojej rodziny.
- Wiele osób zapomniało jak drogi był cukier kilka lat temu, a poniżej dwóch złotych za kilogram to też przesada, bo była to stawka poniżej opłacalności produkcji - uważa Marek Dereziński, były prezes Krajowej Spółki Cukrowej. - Za ostatnie podwyżki odpowiada „niewidzialna ręka rynku”, bo nie wydaje mi się, aby tego towaru mogło brakować na rynku. Tym bardziej że w 2017 roku zostaną zniesione kwoty cukrowe i europejscy rolnicy sieją coraz więcej buraków cukrowych.
20 złotych na Polaka
Kolejnych podwyżek wykluczyć nie można. - Czy przeciętny Polak, który w ciągu roku zużywa około 40 kilogramów cukru, aż tak bardzo to odczuje? - zastanawia się Dereziński. - Jeśli kilogram podrożał o 50 groszy, to rocznie zapłaci za niego więcej o około 20 złotych.
Pani Marta z powiatu bydgoskiego tylko do przygotowania kompotów, dżemów i musów zużywa ok. 50 kilogramów cukru rocznie. - Zatem podwyżka bardziej dotknie moich najbliższych, bo ograniczę zakupy cukru i prezentów w słoiczkach nie będzie - stwierdziła.
- Kiedyś, gdy kupowałem na przykład tonę cukru z cukrowni, bardziej odczuwałem podwyżki - mówi Janusz Stefański, właściciel Zakładu Cukierniczego w miejscowości Raciążek (k. Ciechocinka). - Teraz zamawiam po sto kilogramów. Droższy cukier nie podniesie ceny moich drożdżówek, bo klienci by tego nie zaakceptowali, a konkurencja jest zbyt duża.