Podwyżki! Piekarze tłumaczą, dlaczego pieczywo jest takie drogie. Ale nie tylko jedzenie będzie więcej kosztować
Jeszcze trzy lata temu na miesięczne utrzymanie każdy z nas potrzebował 976 zł. Dziś, aby zapłacić wszystkie rachunki, kupić żywność i ubranie, potrzebujemy średnio 1572 zł na osobę. To aż ponad 60 proc. więcej - wynika z raportu Krajowego Rejestru Długów.
Największe wzrosty cen zanotowano w usługach. Transport podrożał o 8,5 proc. Ale najbardziej szczecinianom rzuciły się w oczy ostatnie podwyżki cen pieczywa. Średnio od czerwca tego roku ich cena poszła w górę o 10 proc.
- Musieliśmy podnieść ceny pieczywa - tłumaczy Andrzej Wojciechowski, wiceszef Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP i właściciel najstarszych w Szczecinie piekarni. - Zrobiliśmy to z czterech głównych powodów - dodaje i podkreśla, że najważniejszym powodem był wzrost cen za prąd, gaz, wodę i wywóz nieczystości. Drugi powód to brak rąk do pracy, a tym samym konieczność podwyżki płac pracownikom, aby zatrzymać ich w miejscu pracy. Trzecim jest wzrost cen surowców, przede wszystkim zbóż (szczególnie z powodu suszy). - A czwartą przyczyną, specyficzną dla Szczecina, jest odległość naszego miasta od centrum Polski, gdzie mieści się większość młynów. A transport też podrożał - wylicza Wojciechowski.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień