Pomyśl o młodych ziemniaczkach i uśmiechnij się
Rozmawiamy z Grzegorzem Łapanowskim, kucharzem i dziennikarzem kulinarnym.
Zbliżające się lato to nie tylko słońce i urlop, ale także bogactwo sezonowych warzyw i owoców.
I trzeba koniecznie je wykorzystać, bo dobre jedzenie nie tylko zapewnia nam energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania, ale jest także źródłem przyjemności. Śniadanie z dodatkiem świeżych malin czy jeżyn, lekka i zielona sałatka z młodymi ziemniaczkami - wystarczy o nich pomyśleć i od razu poprawia nam się nastrój.
Co wykorzystywać do przygotowania letnich potraw?
Niepowtarzalny smak i apetyczny wygląd mają naprzykład groszek cukrowy, szparagi, bób, truskawki, czy rabarbar. Są również pełne witamin i cennych składników mineralnych. Sezonowe warzywa i owoce są dobre o każdej porze dnia, mogą być smakowitą bazą dania, jak również dodatkiem do wykwintnej potrawy. Trzeba tylko pamiętać, aby podczas przyrządzania dań na bazie sezonowych składników, nie zaburzyć ich naturalnego smaku. Młode ziemniaki wystarczy umyć i delikatnie oskrobać przedugotowaniem, szparagów - by zachowały aromat i ładną barwę - staramy się nie przegotować, groszek cukrowy możemy zjeść na surowo lub poszybkim zblanszowaniu.
Latem chętnie sięgamy też po świeże zioła i inne zielone dodatki: natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, które urozmaicą najprostszą potrawę.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Ważna jest woda wykorzystywana do gotowania jarzyn, makaronów, kasz, czy ryżu oraz przyrządzania napojów, zup i sosów. Ma wpływ nasmak przygotowywanych dań, gdyż stanowi ich dominujący składnik lub bazę. Powinna być świeża, o dobrym smaku, bez zapachu i koloru oraz miękka, co wpływa na szybkość przygotowania dań.