Pościmy, ale smacznie
Po tłustym czwartku przychodzi czas postu i próba ograniczenia pokarmów kalorycznych i ciężkich. Próba trudna, bo dieta kojarzy się nam z czymś nieprzyjemnym, niesmacznym i mało interesującym.
Nic bardziej mylnego. Proponuje Wam przepisy z mojej książki „Lekkość”. Smacznego!
Pęczak ze szparagami
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów,
pół szklanki kaszy pęczak,
połówka czerwonej cebuli,
4 suszone pomidory,
2 łyżki świeżej natki pietruszki,
1 cytryna,
1 łyżka oliwy z oliwek,
6 orzechów włoskich,
2 kromki razowego chleba,
sól, pieprz
Przygotowanie: Pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć na dwie minuty do wrzątku, po tym czasie szparagi ostudź. Pomidory i cebulę pokrój, orzechy posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Przestudzoną kaszę wymieszaj z warzywami i natką, dodaj oliwę i sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp orzechami.
Łosoś marynowany z limonką i awokado
Składniki:
Marynata:
1 limonka,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
pół papryczki chili
Łosoś:
100 g filetu z łososia bez skóry,
150 g ulubionej sałaty,
1 szalotka,
pół awokado,
1 łyżka świeżej kolendry,
1 garść kiełków lucerny,
1 kromka pumpernikla
Marynata: Wyciśnij sok z limonki, papryczkę chili oczyść z nasion i drobno posiekaj. Dokładnie wymieszaj składniki marynaty, polej nią łososia, odstaw na 15 minut
Łosoś: Łososia pokrój w grubą kostkę, awokado w mniejszą, szalotkę posiekaj i wymieszaj z kolendrą. Łososia połącz z awokado, szalotką i kolendrą. Wymieszaj z sałatą, udekoruj kiełkami lucerny, zjedz z pumperniklem
Babeczki z kaszy gryczanej
Składniki:
200 g kaszy gryczanej,
100 g chudego twarogu,
30 g żółtego sera, np. goudy,
2 jajka,
6 plasterków szynki długo dojrzewającej, 1 cebula dymka,
1 łyżka świeżej natki pietruszki
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Kaszę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Ser żółty zetrzyj na tarce, cebulkę posiekaj. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z kaszą, twarogiem, żółtym serem, pietruszką i cebulą. Silikonowe foremki wyłóż plasterkami szynki. Przełóż do nich nadzienie, piecz 25 minut.