Postaw na meksykański przysmak zamiast zwykłych kanapek

Czytaj dalej
Anastazja Bezduszna

Postaw na meksykański przysmak zamiast zwykłych kanapek

Anastazja Bezduszna

Pyszne piknikowe potrawy to jeden z ważniejszych elementów udanego odpoczynku. Upewnij się, że w twoim koszyku masz pod dostatkiem pysznego prowiantu. W zależności od pory dnia, na którą planujemy piknik, wybierzmy odpowiednie przekąski.

Musimy pamiętać o dobrym zapakowaniu naszych potraw, by nie ucierpiały podczas transportu. Na pikniku świetnie sprawdzają się świeże owoce, tortille, pasty, tarty słodkie i słone. Gdy planujemy dłuższy wypoczynek na łonie natury, możemy zabrać ze sobą mały turystyczny grill i przygotować część potraw na miejscu. Można też wcześniej pokroić wszystkie potrzebne składniki i pozwolić każdemu samodzielnie złożyć sobie tortille i zgrillować ją samemu (1). Oto kilka ciekawych wariacji tego dania.

Tortillaz kurczakiem

Składniki:
400 g fasolki z puszki
2 piersi z kurczaka, 1 łyżeczka kminku, 400 g pomidorów krojonych z puszki (np. Valfrutta)
1 czerwona papryka, 1 cebulka dymka, 1 świeża papryczka chilli
4 tortille, sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie:
Pokrój piersi z kurczaka w paseczki i zamarynuj w oliwie z solą, pieprzem, kminkiem i posiekaną drobno papryczką chilli. Na patelni z oliwą zeszklij posiekaną dymkę i paprykę pokrojoną w paseczki. Dodaj kurczaka, po chwili fasolkę i pomidory pokrojone. Gotuj na średnim ogniu 8-10 minut. Zawijaj przygotowany farsz w podgrzane tortille. Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze.

TORTILLA Z KASZĄ

Składniki:
4 placki tortilli (np. Dan Cake)
200 g kaszy gryczanej
1 żółta papryka
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz oraz kolendra

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Na patelnie z oliwą wrzucamy dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3 minuty. Dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Cały czas mieszając na małym ogniu podsmażamy przez 5 minut. W tym czasie opiekamy tortille. Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką.

Tortilla z cieciorką i warzywami

Składniki:
8 łyżek ciecierzycy z puszki
1 łyżka pasty tahina (np. Jasmeen)
2 placki tortilli (np. Sandra)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula, 6 pieczarek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody, 1 ząbek czosnku, sól, garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie smażymy na niej około 10 minut pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i doprawiamy solą. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do miski nakładamy pastę tahina, dodajemy sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy grillowane warzywa i polewamy je sosem. Całość zawijamy i wkładamy do piekarnika czy też na grill na 10 minut.

Tortilla z pastą z bakłażana

Składniki
1 puszka pasty z bakłażana
(np. marki Jasmeen),
4 placki tortilli (np. marki Sandra)
4 plastry żółtego sera, 1 filet z piersi kurczaka, 2 pomidory, 1 cebula, mix sałat, oliwa z oliwek, 1 zielona papryka, sól pieprz opcjonalnie przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę. Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem. Smażymy na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut, czy też wrzucamy na grilla na krótszy czas.

Anastazja Bezduszna

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.