Potrawy z wołowiny - przepisy
Przepisy na potrawy z wołowiny.
Stek wołowy tri-tip z czterema ziarnami
Dla wielbicieli ostrych smaków przepis na soczystą wołowinę obtoczoną w kolorowym pieprzu.
Składniki:
Potrzebne
- 1 kg trójkątnego steku lub innej części z łaty wołowej
- 4 łyżki masła
- sól morska
Marynata
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
ZIARNA
- 1,5 łyżki czarnego pieprzu
- 1 łyżka białego pieprzu
- 1 łyżka zielonego pieprzu
- 2 łyżki różowego lub czerwonego pieprzu
SOS
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 500 ml bulionu drobiowego, cielęcego lub wołowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz cayenne
Trójkątny stek wołowy to część z udźca, nazywany też tri-tip. Świetnie nadaje się do grillowania, ale może być też przyrządzany w piekarniku jako pieczeń. Jest tańszy niż inne części wołowiny. Warto zapytać o niego u rzeźnika.
Sposób wykonania
Oczyszczone mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy w naczyniu ceramicznym.
W moździerzu ucieramy obrane ząbki czosnku na gładką masę, dodajemy oliwę z oliwek i sól. Wszystko mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę do odstania. Ucieramy ziarna pieprzu na grubo. Możemy użyć moździerza, a także blendera lub młynka.
Dokładnie i z każdej strony obsypujemy stek pokruszonym pieprzem: nie może zostać nam żadnej wolnej od pieprzu przestrzeni. Podkładamy pod mięso kratkę, by spód miał dostęp do powietrza.
Wstawiamy do lodówki na 24 godziny bez przykrycia. Mięso skurczy się podczas tego procesu. Po tym czasie wyciągamy naczynie z lodówki i odstawiamy na godzinę, by mięso ogrzało się do temperatury pokojowej.
Na patelni z metalowym uchwytem (której nie zniszczymy, wkładając ją do piekarnika) rozpuszczamy 4 łyżki masła. Oprószamy mięso obficie solą morską i przerzucamy na patelnię. Smażymy przez minutę na każdej stronie, przy drugim obróceniu wyłączając ogień.
Patelnię wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15 minut. Obracamy mięso na drugą stronę i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Mięso powinno „odpocząć” na desce około 20 minut przed pokrojeniem go. Czekamy też, aż patelnia ostygnie, i ustawiamy ją ponownie na średnim ogniu, by przygotować sos.
Dodajemy mąkę do soków z pieczeni i masła. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Potem dodajemy przygotowany wcześniej bulion. Doprowadzamy płyn do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i redukujemy objętość sosu do momentu, w którym otrzyma on odpowiednią gęstość. Doprawiamy go pieprzem cayenne, solą i octem.
Marynowana polędwica
na dywanie z kaszy gryczanej
Składniki:
- 1 kg wołowej polędwicy
- szklanka bulionu
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 marchew
- pół woreczka kaszy gryczanej
- tymianek
- zioła prowansalskie
- słodka czerwona papryka
- szczypta ostrej papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
Wykonanie:
Polędwicę pociąć na plastry, naciąć w nich kieszenie, w które następnie należy włożyć marchew. Zalać bulionem rozrobionym z przecierem pomidorowym, dodać podsmażoną wcześniej cebulę i wymienione przyprawy (po szczypcie). Bez soli! Całość piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. 15 minut przed otwarciem pokrywy, przewracać mięso na drugą stronę. Po wyjęciu podawać na talerzu z ugotowaną kaszą.
Marta Jura i Grzegorz Ozimkiewicz
Gulasz z lubuskim piwem
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 500 ml lubuskiego piwa ciemnego
- 4 szt. marchwi
- 2 cebule
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- garstka suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- 1 por
- garstki: kolendry, ziela angielskiego, owoców jałowca,
- szczypta pieprzu i sól do smaku (łyżeczka).
Do zagęszczenia 1-2 kromki razowego chleba.
Wykonanie:
Obsmażyć w oleju pokrojone w kostkę mięso aż do zarumienienia, usmażyć pokrojoną wcześniej cebulę, por oraz zgnieciony czosnek. Przełożyć mięso i warzywa do szybkowaru, dodać pomidory, piwo i przyprawy. Gotować w szybkowarze 30 minut, po 10 minutach, dodać pokrojoną marchew i dusić wszystko pod przykryciem. Do zagęszczenia dodać kromkę razowego chleba.
Aneta Adamczyk i Agnieszka Garbacz
Rostbef pieczony bez kości
Składniki:
- 700 g rostbefu
- 200 ml czerwonego wina
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu Worcester
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Przygotowujemy z pozostałych składników marynatę, w której zanurzamy rostbef i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Potem przesmażamy mięso na patelni – 2 minuty na każdej stronie. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Pieczeń przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 40 – 60 minut, w zależności od grubości mięsa. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut i dopiero potem kroimy. Na zimno nadaje się do kanapek.