Poznaj tajemnice słynnego sera z Włoszczowy
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie to jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek branży spożywczej. Ten czołowy producent z regionu świętokrzyskiego specjalizuje się w produkcji wyśmienitych żółtych serów. Ciągły, niezwykle dynamiczny rozwój przedsiębiorstwa i pozyskiwanie nowych rynków zbytu nie tylko w kraju, ale także za granicą sprawia, że włoszczowska spółdzielnia jest jedną z najlepszych wizytówek naszego województwa.
O sukcesach i jubileuszu 80-lecia firmy rozmawiamy z jej prezesem Stanisławem Skórą, który już prawie dwie dekady stoi na jej czele.
W jakiej kondycji jest firma, która ma na karku 80 lat?
- Z satysfakcją utrzymuje pozycję największej firma branży spożywczej i 16 wśród największych przedsiębiorstw w regionie świętokrzyskim w najnowszym rankingu Złota Setka Echa Dnia. W rankingu przygotowanym przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich za 2015 rok firma została sklasyfikowana na 7 miejscu największych i najlepszych spółdzielni mleczarskich w Polsce oraz na 7 miejscu w rankingu największych eksporterów wyrobów mleczarskich. W rankingu Rzeczpospolitej lista 2000 polskie przedsiębiorstwa z 2014 roku firma została sklasyfikowana na 753 pozycji i awansowała o 174 pozycje w porównaniu z miejscem uzyskanym w rankingu w roku 2013. To chyba najlepszej świadczy o kondycji firmy.
Czym spółdzielnia może się poszczyć w ciągu tych lat działalności?
- Przez 80 lat przeżywaliśmy prawdziwy rozkwit działalności i muszę podkreślić, że marka Włoszczowa godnie reprezentuje województwo świętokrzyskie w kraju, jak również poza jego granicami. Wydajność produkcji pozwoliła nam rozpocząć ekspansję na rynki obcych krajów. O firmie robi się coraz głośniej, bo jej wyroby trafiają praktycznie na rynki całego świata. To ogromne osiągnięcia dla firmy, która zaczynała w trudnych czasach, a kolejne też nie należały do łatwych. Zaczynaliśmy w 1936 roku, kiedy to startowaliśmy z produkcją masła, mleka konsumpcyjnego oraz białego sera. Dzisiaj mamy ogromny wachlarz produktów, które rzesze wiernych i nowych klientów. Bez naszych smakowitych serów, serków, masła, napojów mlecznych, deserów, twarogów i twarożków trudno się obejść, szczególnie mieszkańcom świętokrzyskiego.
Co kryje się pod nośnym hasłem „serowy gigant z Włoszczowy”?
- Skupujemy mleko od ponad dwóch tysięcy dostawców z pięciu województw. Produkujemy 15.600 ton serów rocznie. Sprzedaż ogółem w 2014 roku wyniosła 395 milionów złotych, Nasze produkty to: sery dojrzewające typu holenderskiego i szwajcarskiego: bloki, porcje, plastry folia i display, sery dojrzewające wędzone typu holenderskiego i szwajcarskiego, świętokrzyski - produkt seropodobny do kanapek, twarogi i twarożki: serek wiejski, serki do chleba, twaróg na sernik, twaróg krajanka, rajski twaróg, śmietany: kubki, butelki, wiaderka, napoje mleczne: kefir, maślanka, jogurt naturalny, desery: serek Gucio, serwatka w proszku częściowo zdemineralizowana, masło kostka extra, masło osełka extra, osełka włoszczowska z dodatkiem tłuszczu roślinnego, produkty cateringowe: ser cukierniczy waniliowy, ser terminowany, twaróg włoszczowski, jogurt naturalny.
Co spółdzielni najlepiej się udało, jeśli chodzi o produkty, czyli jaki jest jej handlowy hit?
- Ostatnie lata okazały się dla nas pasmem sukcesów i obfitowały w cenne nagrody i wyróżnienia dla firmy. Na uwagę zasługuje fakt, że oprócz docenianych, wyśmienitych żółtych serów wyróżniane są także inne nasze produkty. W minionym roku Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich nagrodził za najwyższą jakość włoszczowski jogurt naturalny. W roku 2014 firma otrzymała Złoty Medal na targach Polagra 2014 za ser długodojrzewający Czarna Perła, była też nagroda Super Produkt Mleczarski 2014 Najlepszy z Najlepszych w kategorii nowość dla sera Czarna Perła na Targach Mleko-Expo 2014, Serowy Król w kategorii Serów długodojrzewających dla sera Czarna Perła na Ogólnopolskim Święcie serów w Olsztynie, znak jakości Echa Dnia „Nasze dobre świętokrzyskie” dla gamy serów żółtych dojrzewających konfekcjonowanych czy Skrzydła 2015. Trudno więc wyróżnić jeden konkretny. Powiem tak – wszystko, co produkujemy, jest pyszne.
Firma jest obecnie bardzo nowocześnie wyposażona...
- Mamy nowoczesne linie produkcyjne, które pozwalają na efektywny i wydajny przerób surowca przy zastosowaniu nowoczesnych technologii ultra-, mikro- i nanofiltracji pozwalające na lepsze zagospodarowanie surowca. Bez tego trudniej byłoby o takie spektakularne sukcesy. Firma posiada też nowoczesną oczyszczalnię ścieków, stosuje optymalizację procesów produkcyjnych w celu zmniejszenia poboru wody oraz zrzutu ścieków.
...i jest w powiecie kluczowym pracodawcą...
Spółdzielnia jest jednym z największych pracodawców w powiecie włoszczowskim. Aktualne zatrudnienie wynosi 323 pracowników i od dwóch lat utrzymuje się na tym poziomie dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań technicznych pomimo wzrostu wolumenu produkcji.
Kto stoi za tymi sukcesami?
- To efekt dobrego zarządzania, znakomitej załogi i naszych odbiorców. Kieruję spółdzielnią od 19 lat i codziennie angażuję w pracę maksimum starań i wysiłku, podobnie jest z kadrą menedżerską i pracownikami na wszystkich stanowiskach. Naszym nadrzędnym celem jest ciągłe zaspokajanie potrzeb, wymagań i oczekiwań konsumentów, zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów gotowych, przez odpowiednią organizację pracy i dostosowywanie środków gwarantujących najwyższe bezpieczeństwo produkowanych wyrobów. Efekty tej strategii i działań firmy, widać jak na dłoni, stąd deszcz nagród, którymi obsypywana jest nasza spółdzielnia.