
Maliny, czereśnie, jabłka, śliwki... - na dobre rozpoczął się sezon na owoce, w których nierzadko znaleźć możemy... robaki. Tymczasem owady wkrótce mogą być przez nas spożywane nie tylko przez przypadek - na całym świecie, poza Europą, są powszechnie konsumowane. Rozmawiamy o tym z Piotrem Sołkiewiczem, prezesem Fundacji Naukowej Twórcze Myślenie, z zamiłowania entomologiem.
Owady, które możemy znaleźć w owocach, często zniechęcają nas do ich konsumpcji. Czy słusznie?
W żadnym razie. W owocach pojawiają się larwy owadów, które są źródłem bardzo wartościowego białka. W 80 procentach krajów na świecie, tych poza Europą, owady stanowią normalną przekąskę, dla porównania taką, jak dla nas garść orzeszków.
Owady, które możemy znaleźć w owocach, często zniechęcają nas do ich konsumpcji. Czy słusznie? Dlaczego Polacy mają opory przed jedzenie owadów? Jakie w tej chwili owady zjada się na świecie najczęściej?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień