Przepis na insalata di riso
Lato we Włoszech oszalało tego roku, co oznacza, że upały są nie do zniesienia. Wysoka wilgotność sprawia, że chce się bardziej pić niż jeść. Ale jeść trzeba, więc na upalne dni także w Polsce polecam prostą potrawę: insalata di riso. Niech was nazwa nie zmyli, sałaty w tym nie ma.
Składniki
Ryż ugotowany na sypko i wystudzony ( 1/2 szklanki lub jedna torebka na dwie osoby)
Jedna puszka większa lub dwie mniejsze tuńczyka w oliwie
Warzywa marynowane
We Włoszech można kupić gotowe słoiki z zawartością warzyw na insalatę di riso, ale Wy wybierzcie po prostu z naszych półek to na co macie ochotę, np. oliwki, kapary, papryka (marynowana lub świeża drobno pokrojona), cebulki marynowane, itp. co lubicie.
Wrzućcie to do ryżu, zmieszajcie z tuńczykiem, dołóżcie kilka plasterków drobno pokrojonej szynki lub polędwicy sopockiej, wymieszajcie, doprawcie pieprzem, ewentualnie solą, ale niekoniecznie, bo tuńczyk jest słony.
Schłodźcie w lodówce i zjadajcie z apetytem. To lekkie jedzenie najlepiej smakuje z chlebkiem typu grissini