Przepis na pyszną karkówkę z grilla

Czytaj dalej
Katarzyna Spyrka

Przepis na pyszną karkówkę z grilla

Katarzyna Spyrka

Specjalnie dla Was, Michał Bałazy, autor vloga kulinarnego kreatorsmaku.tv zdradził nam kilka przepisów na dania z grilla. Kucharz z Jastrzębia-Zdroju gotuje w kraju i za granicą. Obsługuje tytułowane głowy państw, gwiazdy show-biznesu oraz firmy i instytucje. Dziś, podpowiada, co można przygotować na grillu oprócz zwykłej kiełbasy. Przepisy na dania z grilla na naszej stronie w każdy piątek, do końca maja!

Karkówka to bardzo popularne mięso, idealne na grilla. Dobrze zamarynowana potrafi zachwycić najbardziej wybrednego amatora rusztu

Potrzebne składniki:

1 kg karkówki
1 litr maślanki
250 ml pomidorów pelati
2 łyżki majonezu
3 łyżki miodu
5 ząbków czosnku
1 łyżka gorczycy
1 łyżka kolendry
3 łyżki oliwy bądź oleju
sól,pieprz
1 łyżka papryki czerwonej łagodnej
1 łyżka papryki chilli

1. Karkówkę pokrój w plastry, umieść w pojemniku i zalej maślanką. Zostaw na 24 h

2. Przygotuj marynatę: pomidorki wraz z sosem przelej do blendera, dodaj miód,
majonez, czosnek, gorczycę, kolendrę, olej, sól, pieprz, paprykę chilli i paprykę łagodną.
Zmiksuj.

2. Plastry mięsa opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, umieść w pojemniku
zalej marynatą. Marynatę wetrzyj w mięso i pozostaw w lodówce na 12-24 h

3. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, obracając mięso co 2-3 minuty.

Katarzyna Spyrka

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.