Nowy program video #SzamanieNaEkranie jest odpowiedzią na potrzeby naszych czytelników. Celem projektu jest propagowanie zdrowego i świadomego sposobu odżywania. Program poprowadzi finalistka Master Chef - Klaudia Budny
Zapiekanka z batatami i szynką - forma o średnicy 22cm.
- 1 średni batat
- 250g Wędzonki z beczki GROT
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 2 małe oscypki
- 1 kulka mozzarelli
- świeży tymianek
- świeże oregano
- sól, pieprz, kurkuma
Batata pokroić w plastry o grubości 5 mm i ułożyć na dnie. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Cebulę i czosnek posiekać w kosteczkę, a wędzonkę w słupki.
Zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju cebulę z czosnkiem, a następnie dodać wędzonkę. Doprawić i wymieszać. Jak mocno się zrumienią to wyłożyć wszystko na bataty i posypać posiekanym tymiankiem i oregano.
Następnie pomidora pokroić na plastry o grubości około 7 mm i ułożyć na wędzonce. Na wierzch ułożyć ponownie plastry batata i doprawić jak poprzednio. Na koniec posypać wszystko startymi oscypkami i kawałkami mozzarelli.
Piec w 180 stopniach przez 35 minut.