Przepisy na pyszne dania z grilla zdradza autor vloga kulinarnego [WIDEO]
Majówka to doby moment, żeby zacząć sezon na grillowanie. Specjalnie dla Was, Michał Bałazy, autor vloga kulinarnego kreatorsmaku.tv zdradził nam kilka przepisów na dania z grilla. Kucharz z Jastrzębia-Zdroju gotuje w kraju i za granicą. Obsługuje tytułowane głowy państw, gwiazdy show-biznesu oraz firmy i instytucje. Dziś, podpowiada, co można przygotować na grillu oprócz zwykłej kiełbasy. Przepisy na dania z grilla na naszej stronie w każdy piątek, do końca maja!
Idealne steki wołowe
Polska wołowina nadaje się na steki dopiero po zamarynowaniu, w przypadku wołowiny
brazylijskiej nie ma konieczności marnowania mięsa. Niezależnie od wyboru mięsa,
pamiętaj o czasie grillowania, bo nie ma nic gorszego niż rozgotowany makaron i spieczona wołowina.
Składniki:
steki wołowe 300-350 g
główka czosnku
2-3 łyżki listków świeżego tymianku
3-4 łyżki mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach),
kilka łyżek oliwy
100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
1. Steki włóż do miski. Posyp obficie ziołami i przyprawami, natrzyj każdy kawałek mięsa dokładnie.
2. Oliwę i wino wymieszaj, dodaj przekrojoną główkę czosnku (wraz z łupinami).
3. Odstaw na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin do lodówki.
4. Jeśli jest taka możliwość, podziel grill na dwie części. Jedną część rozgrzej mocno, najlepiej
opalając drewnem. Drugą część rozgrzej średnio (węgiel lub brykiet drzewny).
5. Grilluj 1 minutę z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu i 2 minuty z każdej strony na grillu
średnio rozgrzanym - aby były średnio wysmażone, zmniejszaj lub zwiększaj czas o 1 minutę
na grillu średnio rozgrzanym dla steków krwistych lub wysmażonych.
Warzywa grillowane
Warzywa grillowane można podawać jako dodatek do mięs lub jako danie główne np. z dipem czosnkowym.
By były chrupiące i jędrne należy je wcześniej zamarynować.
200g róży brokułu
150g cukinii
200g bakłażana
150 g papryki czerwonej
150 g papryki żółtej
pół szklanki oleju
4 ząbki czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 gałązka świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz
1. Warzywa umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Pieczarki pozostaw w całości, podobnie róże brokułu.
2. Wymieszaj oliwę z octem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
3. Bakłażany posól i zostaw na 30 minut.
4. Po tym czasie bakłażany przepłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem.
5. Wszystkie warzywa włóż do dużej miski i wymieszaj z marynatą. Odstaw na 2 godziny.
6. Warzywa grilluj kilka minut, co jakiś czas odwracając, dobrze też od czasu do czasu przesmarować pozostałą marynatą
7. Pod koniec grillowania posyp pieprzem i solą.