Specjalnie dla Was, Michał Bałazy, autor vloga kulinarnego kreatorsmaku.tv zdradził nam kilka przepisów na dania z grilla. Kucharz z Jastrzębia-Zdroju gotuje w kraju i za granicą. Obsługuje tytułowane głowy państw, gwiazdy show-biznesu oraz firmy i instytucje. W maju podpowiada, co można przygotować na grillu oprócz zwykłej kiełbasy.
Kaszanka, kiszka, krupniok z grilla
Różne nazwy, jeden wyśmienity smak. Kaszanka, kiszka, krupniok z grilla. Kolejna propozycja na weekendowe biesiadowanie przy grillu.
Krupniok, to śląska nazwa szalenie popularnego regionalnego dania. W jego składzie znajduje się kasza i krew, dodatkowo można w nim znaleźć również wątrobę wieprzową.
Domyślam się, że część osób czytających powyższy opis stwierdzi, że nigdy, przenigdy, nie włoży tego do ust. A to wielki błąd, krupniok z grilla jest jednym z moich ulubionych jeśli nie ulubionym daniem.
Przygotowuję go na dwa sposoby, dziś wersja z kapustą kiszoną, krupniok w papilocie!
Potrzebne składniki:
4 krupnioki
1 duża cebula
600 g kapusty kiszonej
przyprawa do grilla pikantna
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Przygotuj 4 prostokąty z folii aluminiowej.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Kapustę kiszoną przelej jeden raz wodą
Na folię ułóż 150 g kapusty kiszonej, 1 łyżkę cebuli, 1 krupniok.
Posyp obficie przyprawą do grilla
Zwiń w „papilota”
Grilluj na średnio rozgrzanym węglu około 20 minut.
Ziemniaki z grilla
Ziemniaki z grilla to jeden z moich ulubionych dodatków, szczególnie do krupnioka czy karkówki.
Sposób przygotowania tych pyszności jest stosunkowo prosty. Ważne by do przygotowania tego dania użyć dobrej jakości ziemniaków.
Najlepsze odmiany do grillowania to: Accent, Albina, Cykada, Frezja, Vineta, Venezia, Denar i Lord. Ziemniaki te można nabyć bez problemu w marketach spożywczych oraz targowiskach miejskich.
Potrzebne składniki:
6 średniej wielkości ziemniaków
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
300 g twarożku śmietankowego
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut..
Przekrój na połówki.
Wydrąż miąższ tak by powstały łódeczki.
Serek, miąższ ziemniaka, zmiażdżony czosnek,
posiekany szczypiorek i pietruszkę blenduj.
Dodaj sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Jeszcze raz dokładnie blenduj.
Powstałą masą wypełniaj połówki ziemniaków
Umieść w folii aluminiowej na grillu.
Grilluj 15 minut.