Przepisy na pyszne dania z grilla zdradza autor vloga kulinarnego

Czytaj dalej
Kasia Spyrka

Przepisy na pyszne dania z grilla zdradza autor vloga kulinarnego

Kasia Spyrka

Specjalnie dla Was, Michał Bałazy, autor vloga kulinarnego kreatorsmaku.tv zdradził nam kilka przepisów na dania z grilla. Kucharz z Jastrzębia-Zdroju gotuje w kraju i za granicą. Obsługuje tytułowane głowy państw, gwiazdy show-biznesu oraz firmy i instytucje. W maju podpowiada, co można przygotować na grillu oprócz zwykłej kiełbasy.

Cukinia z kaszą jaglaną to dobry pomysł zarówno na małą przekąskę, jak i danie główne. Jest ostra w smaku, a lekka dla żołądka. Cukinię można też grillować.

Potrzebne składniki:

2 cukinie
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
1 grillowana papryka
4 suszone pomidorki
łyżeczka kaparów
natka pietruszki
koperek
garść zielonej cebulki
1 łyżeczka chili, imbiru, curry, kolendry
sól ziołowa

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180°C.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wybierz środek, pozostaw 5 mm warstwę cukinii.
Cukinie dopraw solą ziołową, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 15 minut.

W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną: do garnka wsyp suchą kaszę, zalej ją 1 szklanką wody, posól i gotuj pod przykryciem przez 9 minut, pozostaw pod przykryciem dodatkowe 11 minut. Do kaszy dodaj wszystkie przyprawy w proszku, kapary, pokrojone suszone pomidory i paprykę grillowaną, rozgnieciony i pokrojony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dodaj trochę oliwy z suszonych pomidorów. Wgłębienia cukinii wypełnij farszem i piecz przez 25 minut. Cukinia doskonale smakuje podana z jogurtem naturalnym.

Kasia Spyrka

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.