Pyszne farfalle z grzybami i serkiem mascarpone
Farafalle to po prostu makaronowe kokardki. W tym tygodniu wraz z Antonio Palermo zaprezentujemy Państwu pyszne farfalle z grzybami serkiem mascarpone. Przepis ten wymaga nieco więcej czasu, jednak z pewnością przypadnie każdemu do gustu.
Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne suszone grzyby, serek mascarpone, jedna cebula, szynka parmeńsku lub Szwarcwaldzka, farafalle, białe wino, sól pieprz i oliwa z oliwek, a także parmezan lub grana padano.
Na początek suszone grzyby należy przełożyć do miseczki, zalać je wodą i odstawić do momentu aż grzyby puszczą sok i napęcznieją. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Podobnie robimy z szynką.
W pierwszej kolejności podsmażamy cebulę na oliwie, a następnie dodajemy szynkę. Gdy całość się lekko zarumieni doprawiamy pieprzem i solą, a następnie podlewamy białym winem.
W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Gdy upewnimy się, że grzyby puściły sok i odpowiednio napęczniały kroimy je w paseczki i dodajemy do cebuli i szynki, które podsmażamy razem. Następnie dolewamy sok, który puściły grzyby i łyżeczka po łyżeczce dodajemy mascarpone. Energicznie mieszamy wszystko ze sobą na patelni, do momentu aż sos zgęstnieje.
W między czasie powinien ugotować się makaron. Pamiętajmy, że zawsze powinien być al dente. Ugotowany makaron dodajemy do naszego sosu, mieszamy a następnie nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!