Restauracja w Pałacu Lubostroń - szlachecka kuchnia pachnąca dziczyzną

Czytaj dalej
JK

Restauracja w Pałacu Lubostroń - szlachecka kuchnia pachnąca dziczyzną

JK


Zapach pieczonej dziczyzny, rozmarynu i jabłek - Właśnie tym pachnie restauracja działająca przy instytucji kultury Pałac Lubostroń.

Zespół pałacowo-parkowy powstał pod koniec XVIII w. i po dziś dzień organizowane są w nim liczne bale i koncerty.

W budynkach stajni i wozowni mieści się kameralna restauracja z ponad trzydziestoletnią tradycją specjalizująca się w kuchni staropolskiej, a przede wszystkim - w dziczyźnie. Kuchnia łączy w sobie szlachecką tradycję i współczesne formy. W jej menu znajdziemy m.in. pieczony karczek z jelenia, czy też burger z dzika.

Szefem kuchni w Pałacu Lubostroń jest Arkadiusz Iglewski, który dba o to, aby każde danie wychodzące z kuchni, było na jak najwyższym poziomie.

Menu restauracji

Pałac Lubostroń to idealne miejsce na przyjęcia weselne.

Ślub można zorganizować w pięknej kaplicy pałacowej, a wesele urządzić w pałacu głównym, który może gościć 120 osób i w restauracji, która z powodzeniem pomieści około 100 osób wewnątrz obiektu oraz około 200 osób na dziedzińcu. Zmęczeni goście, mogą później odpocząć w pokojach hotelowych znajdujących się w pałacu głównym i oficynie.

Pałac główny z zabytkowymi salonami pałacowymi to idealne miejsce na wytworne przyjęcie. Bale i koncerty, które tam się odbywają mogą pomieścić nawet 120 osób.

Nie brakuje tam też innych atrakcji. Spragnieni bliskości natury mogą skorzystać z przejażdżki bryczką, kuligów, spacerów po parku oraz ognisk z pieczenią na rożnie.

Modra kapusta

składniki:
1 główka kapusty
1 szklanka wody
pół szklanki octu balsamicznego
łyżka cynamonu cynamon
goździki
nasiona anyżu
rodzynki
żurawina
miód
czerwone wino
jabłko
sól i pieprz do smaku

wykonanie:

Główkę kapusty dzielimy na cztery części i drobno siekamy. Wrzucamy do garnka i stawiamy na palnik. Dolewamy wodę i ocet balsamiczny. Anyż i goździki ucieramy w moździerzu. Przyprawiamy kapustę goździkami, anyżem i cynamonem. Następnie dorzucamy żurawinę i rodzynki. Całość dusimy ok. 4 godziny. Po tym czasie doprawiamy kapustę miodem, czerwonym winem, solą i pieprzem. Kroimy w drobną kostkę jabłko i dorzucamy do kapusty.

Modra kapusta idealnie komponuje się z pieczonym drobiem.

JK

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.