Restauracja w Pałacu Lubostroń - szlachecka kuchnia pachnąca dziczyzną
Zapach pieczonej dziczyzny, rozmarynu i jabłek - Właśnie tym pachnie restauracja działająca przy instytucji kultury Pałac Lubostroń.
Zespół pałacowo-parkowy powstał pod koniec XVIII w. i po dziś dzień organizowane są w nim liczne bale i koncerty.
W budynkach stajni i wozowni mieści się kameralna restauracja z ponad trzydziestoletnią tradycją specjalizująca się w kuchni staropolskiej, a przede wszystkim - w dziczyźnie. Kuchnia łączy w sobie szlachecką tradycję i współczesne formy. W jej menu znajdziemy m.in. pieczony karczek z jelenia, czy też burger z dzika.
Szefem kuchni w Pałacu Lubostroń jest Arkadiusz Iglewski, który dba o to, aby każde danie wychodzące z kuchni, było na jak najwyższym poziomie.
Pałac Lubostroń to idealne miejsce na przyjęcia weselne.
Ślub można zorganizować w pięknej kaplicy pałacowej, a wesele urządzić w pałacu głównym, który może gościć 120 osób i w restauracji, która z powodzeniem pomieści około 100 osób wewnątrz obiektu oraz około 200 osób na dziedzińcu. Zmęczeni goście, mogą później odpocząć w pokojach hotelowych znajdujących się w pałacu głównym i oficynie.
Pałac główny z zabytkowymi salonami pałacowymi to idealne miejsce na wytworne przyjęcie. Bale i koncerty, które tam się odbywają mogą pomieścić nawet 120 osób.
Nie brakuje tam też innych atrakcji. Spragnieni bliskości natury mogą skorzystać z przejażdżki bryczką, kuligów, spacerów po parku oraz ognisk z pieczenią na rożnie.
Modra kapusta
składniki:
1 główka kapusty
1 szklanka wody
pół szklanki octu balsamicznego
łyżka cynamonu cynamon
goździki
nasiona anyżu
rodzynki
żurawina
miód
czerwone wino
jabłko
sól i pieprz do smaku
wykonanie:
Główkę kapusty dzielimy na cztery części i drobno siekamy. Wrzucamy do garnka i stawiamy na palnik. Dolewamy wodę i ocet balsamiczny. Anyż i goździki ucieramy w moździerzu. Przyprawiamy kapustę goździkami, anyżem i cynamonem. Następnie dorzucamy żurawinę i rodzynki. Całość dusimy ok. 4 godziny. Po tym czasie doprawiamy kapustę miodem, czerwonym winem, solą i pieprzem. Kroimy w drobną kostkę jabłko i dorzucamy do kapusty.
Modra kapusta idealnie komponuje się z pieczonym drobiem.