Ryba na święta Bożego Narodzenia? Nie daj się nabrać sprzedawcom

Czytaj dalej
Fot. Mikołaj Nowacki / Polska Press
Agata Flak

Ryba na święta Bożego Narodzenia? Nie daj się nabrać sprzedawcom

Agata Flak

Największe grzechy handlarzy to ryby sprzedawane z dużą warstwą lodu, nieprawidłowo oprawione oraz te przeterminowane. Kontrolę w sklepach i hurtowniach całej Polski przeprowadziła Inspekcja Handlowa.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi i karpia. Problem w tym, jak kupić dobrą rybę? Wybrać świeżą, mrożoną, a może w marynacie?

Kontrola Inspekcji Handlowej na zlecenie Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji wykryła, że w sklepach i hurtowniach rybnych jest pełno nieprawidłowości - od zbyt dużej warstwy glazury, czyli lodu w mrożonych rybach poprzez liczne zażółcenia, niewłaściwe ich oprawienie, czyli pozostawienie płetw i narządów wewnętrznych po produkty przeterminowane. Ponadto w wielu przypadkach klienci są wprowadzani w błąd lub nie dostają podstawowych informacji. Kontrola odbyła się w drugim kwartale 2017 r.

W dalszej części artykułu:

  • na co podczas kontroli zwracali uwagę inspektorzy
  • jakie mieli zastrzeżenia
  • jak wypadła kontrola w podkarpackich placówkach

 

Pozostało jeszcze 74% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Agata Flak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.