Ryba na święta Bożego Narodzenia? Nie daj się nabrać sprzedawcom
Największe grzechy handlarzy to ryby sprzedawane z dużą warstwą lodu, nieprawidłowo oprawione oraz te przeterminowane. Kontrolę w sklepach i hurtowniach całej Polski przeprowadziła Inspekcja Handlowa.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi i karpia. Problem w tym, jak kupić dobrą rybę? Wybrać świeżą, mrożoną, a może w marynacie?
Kontrola Inspekcji Handlowej na zlecenie Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji wykryła, że w sklepach i hurtowniach rybnych jest pełno nieprawidłowości - od zbyt dużej warstwy glazury, czyli lodu w mrożonych rybach poprzez liczne zażółcenia, niewłaściwe ich oprawienie, czyli pozostawienie płetw i narządów wewnętrznych po produkty przeterminowane. Ponadto w wielu przypadkach klienci są wprowadzani w błąd lub nie dostają podstawowych informacji. Kontrola odbyła się w drugim kwartale 2017 r.
W dalszej części artykułu:
- na co podczas kontroli zwracali uwagę inspektorzy
- jakie mieli zastrzeżenia
- jak wypadła kontrola w podkarpackich placówkach
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień