Rzymianie uwielbiali szparagi, Lukullus jadał je z ostrygami
To co Państwo widzicie na zdjęciu to także szparag, a dokładnie Szparag Sprengera. Okazuje się bowiem, że szparag (Asparagus L.) to bylina obejmująca ponad 200 gatunków!
My jadamy szparag lekarski, znacznie więcej asparagusów uprawianych jest i wykorzystywanych jest jako rośliny ozdobne. Hmm, od dzisiaj inaczej będę spoglądać na bukiety ozdobione asparagusami...
Nasz dzisiejszy bohater - szparag lekarski - uprawiany był jako warzywo już w czasach starożytnych. Znali go Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Trudno w to uwierzyć, że jego wizerunki obecne są na egipskich sarkofagach sprzed 5 tysięcy lat. Nawet Pliniusz Starszy, historyk i pisarz rzymski, poświęcił troszkę uwagi szparagom, można przeczytać w jego pracach, że najlepsze są tak grube, że wystarczą trzy, by ważyły pół kilograma.
Inny Rzymianin, Lukullus (ten od sławnych do dzisiaj uczt) w codziennym jadłospisie miał ostrygi ze szparagami. Takie połączenie podobno miało wpływać pozytywnie na jego potencję. Galowie zaś uważali natomiast, że szparagi świetnie sprawdzają się w diecie osób chorych na wątrobę.
W średniowieczu przestano już doszukiwać się właściwości leczniczych tych warzyw i zajadano się nimi dla ich smaku. I tak zostało do dzisiaj, choć lekarze podkreślają, że szparagi są cennym źródłem witamin i składników mineralnych.
Pikantne ciasteczka ze szparagami |
|
Autor: (ha)