Salmonella: skąd się bierze, jak unikać zarażenia i co robić w przypadku zachorowania?
Salmonella to bakteria, którą zatrucie powoduje wiele nieprzyjemnych i bardzo niebezpiecznych objawów - ostra biegunka, wymioty, odwodnienie. Ostatnio odczuły to osoby na weselu, które odbyło się w Nisku - zachorowało aż 17 gości. Jak uniknąć zarażenia się oraz co robić, jeżeli już jesteśmy pewni, że chorujemy? Na te pytania odpowie Bożena Konecka-Szydełko, kierownik oddziału Epidemiologii Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Czy zatruć salmonellą jest więcej w okresie letnim? Jeśli tak, to dlaczego?
Zatrucia Salmonellą maja charakter sezonowy. Zwiększoną liczbę zachorowań obserwuje się w okresie letnim z uwagi wysoką temperaturę, która sprzyja rozwojowi pałeczek. Ponadto okres letni to czasuroczystości i masowych spotkań, a także wyjazdów, co zwiększa ryzyko zachorowań przenoszonych drogą pokarmową.
W dalszej części artykułu:
- Na jakie produkty żywnościowe trzeba uważać najbardziej?
- Co zrobić w przypadku zachorowania? Jak należy postępować i w jaki sposób przebiega leczenie?
- Ile osób na Podkarpaciu zatruło się salmonellą w tym roku?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień