Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Restauracja w Pałacu Lubostroń - szlachecka kuchnia pachnąca dziczyzną

Czytaj dalej
JK

Restauracja w Pałacu Lubostroń - szlachecka kuchnia pachnąca dziczyzną

JK


Zapach pieczonej dziczyzny, rozmarynu i jabłek - Właśnie tym pachnie restauracja działająca przy instytucji kultury Pałac Lubostroń.

Zespół pałacowo-parkowy powstał pod koniec XVIII w. i po dziś dzień organizowane są w nim liczne bale i koncerty.

W budynkach stajni i wozowni mieści się kameralna restauracja z ponad trzydziestoletnią tradycją specjalizująca się w kuchni staropolskiej, a przede wszystkim - w dziczyźnie. Kuchnia łączy w sobie szlachecką tradycję i współczesne formy. W jej menu znajdziemy m.in. pieczony karczek z jelenia, czy też burger z dzika.

Szefem kuchni w Pałacu Lubostroń jest Arkadiusz Iglewski, który dba o to, aby każde danie wychodzące z kuchni, było na jak najwyższym poziomie.

Menu restauracji

Pałac Lubostroń to idealne miejsce na przyjęcia weselne.

Ślub można zorganizować w pięknej kaplicy pałacowej, a wesele urządzić w pałacu głównym, który może gościć 120 osób i w restauracji, która z powodzeniem pomieści około 100 osób wewnątrz obiektu oraz około 200 osób na dziedzińcu. Zmęczeni goście, mogą później odpocząć w pokojach hotelowych znajdujących się w pałacu głównym i oficynie.

Pałac główny z zabytkowymi salonami pałacowymi to idealne miejsce na wytworne przyjęcie. Bale i koncerty, które tam się odbywają mogą pomieścić nawet 120 osób.

Nie brakuje tam też innych atrakcji. Spragnieni bliskości natury mogą skorzystać z przejażdżki bryczką, kuligów, spacerów po parku oraz ognisk z pieczenią na rożnie.

Modra kapusta

składniki:

1 główka kapusty
1 szklanka wody
pół szklanki octu balsamicznego
łyżka cynamonu cynamon
goździki
nasiona anyżu
rodzynki
żurawina
miód
czerwone wino
jabłko
sól i pieprz do smaku

wykonanie:

Główkę kapusty dzielimy na cztery części i drobno siekamy. Wrzucamy do garnka i stawiamy na palnik. Dolewamy wodę i ocet balsamiczny. Anyż i goździki ucieramy w moździerzu. Przyprawiamy kapustę goździkami, anyżem i cynamonem. Następnie dorzucamy żurawinę i rodzynki. Całość dusimy ok. 4 godziny. Po tym czasie doprawiamy kapustę miodem, czerwonym winem, solą i pieprzem. Kroimy w drobną kostkę jabłko i dorzucamy do kapusty.

Modra kapusta idealnie komponuje się z pieczonym drobiem.

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Nowości Dziennika Toruńskiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Nowości Dziennika Toruńskiego
  • codzienne e-wydanie Nowości Dziennika Toruńskiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
JK

plus.nowosci.com.pl

+ druga prenumerata cyfrowa na 30 dni z e-wydaniem

Prenumerata z e-wydaniem na 30 dni + druga taka sama w prezencie!

40,00 80,00

Oto prenumerata do pary! Do 19.02 kup tę prenumeratę, a drugą taką samą otrzymasz za darmo! Kod do jej aktywacji prześlemy na Twojego e-maila.

Kup teraz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.

Monitorujemy anonimowo aktywność na stronie, korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.