Śledzie. Nie tylko w śmietanie czy oleju
red.
W Polsce - niezmiennie od setek lat - ostatni dzień karnawału należeć będzie jednak nadal do śledzia. Zgodnie z tradycją „śledzik” powinien rozpoczynać się dopiero o północy z wtorku na środę popielcową.
Śledzie w trzech smakach
- Składniki:
600 g filetów śledziowych, sok z cytryny, łyżka cukru - Przygotowanie:
Sos rodzynkowy: 20 gramów rodzynek, cebula, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki keczupu, ziarenka smaku paprykowe.
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w plastry i zeszklić na oleju. Dodać keczup, koncentrat pomidorowy i rodzynki. Doprawić ziarenkami smaku, cukrem i pieprzem.
Sos śmietankowy: 3 łyżki śmietany kwaśnej, 2 łyżki majonezu, cebula, jabłko, sok z cytryny, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, cukier
Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w plastry i posypać cukrem. Połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku.
Sałatka z oliwą: 0,5 puszki fasoli czerwonej, cebula, 2 ogórki konserwowe, przyprawa do zup, sosów, tzw. maga, 4 łyżki oleju, cukier, sól, ocet, pieprz.
Przygotowanie: Fasolę odsączyć i przelać wodą. Cebulę, ogórki pokroić w paseczki. Wszystkie składniki połączyć z olejem i doprawić do smaku.
Przygotowanie całości: filety moczyć przez godzinę, odsączyć, pokroić na kawałki wzdłuż. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Na środku półmiska ułożyć kawałki śledzi i obłożyć sosami.
Barbara Brzezicka
Śledzie w zalewie
- Składniki:
4 śledzie z zalewy słodko - kwaśnej, 2 pory, kwasek cytrynowy, pieprz, goździk 1 jabłko, 0,5 szklanki oleju, 2 średniej wielkości kiszone podgrzybki, pół cebuli, natka pietruszki. Zamiast oleju można użyć śmietany kremówki i mały jogurt w zależności od upodobań smakowych - Przygotowanie:
Cztery śledzie pokroić na paski i przełożyć do salaterki lub głębokiego półmiska. Jabłka przetrzeć na tarce, a białe części pory i cebuli pokroić w cieniutkie piórka. Wymieszać wszystko z cukrem i kwaskiem cytrynowym, aż puści sok. Połączyć ze śledziami, rozgnieść goździka a grzybki pokroić na paski. Dodać olej, pieprz, starte jabłko, natkę pietruszki i wymieszać. Podawać mocno schłodzone, najlepiej do ziemniaków.
Zofia Dąbrowska
Śledziowa pierzyna
- Składniki:
0,5 kg śledzi, 2 duże cebule, 0,5 kg ziemniaków, 5 marchwi (średnich), 0,5 kg czerwonych buraczków, majonez - Przygotowanie:
Ugotować i ostudzić ziemniaki, marchewki i buraczki. Do przezroczystego naczynia wykładać kolejno: śledzia pokrojonego w kostkę cebulę pokrojoną w kostkę, cienką warstwę majonezu, ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach, cienką warstwę majonezu, marchewkę gotowaną startą na tarce o grubych oczkach, buraczki starte na tarce o grubych oczkach, na koniec cienką warstwę majonezu na wierzch. Odstawić do lodówki, sałatkę podawać pokrojoną w kwadraty ok. 10 cm.
Małgorzata Kałkowska
Śledzie zapiekane
- Składniki:
6 posolonych filetów śledziowych, sól, mąka, olej, 20 dag śmietany 18 proc., 4 łyżki keczupu, 3 łyżki startego chrzanu, pęczek koperku. - Przygotowanie:
Umyte i osuszone śledzie lekko posolić, obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. Zalać śledzie śmietaną połączoną z keczupem i chrzanem i posypać koperkiem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 20 minut o temp. 180 stopni.
Barbara Brzezicka
Śledzie garnirowane
- Składniki:
50 dag śledzi matiasów, 3 dag grzybków marynowanych, 3 daj korniszonów, 3 dag marchwi ugotowanej, 3 dag cebuli, jajko na twardo, 3 łyżki oleju do polania - Przygotowanie:
Jeżeli ryba jest za słona trzeba ją dobrze wymoczyć. Złożyć razem dwie połówki śledzia, pokroić na kawałki o szer. 3 cm. Ułożyć je na owalnym lub prostokątnym półmisku. Drobno pokroić wszystkie dodatki i ułożyć dookoła śledzi. Wszystko skropić olejem. Tak podane śledzie wyglądają kolorowo i apetycznie.
czytelniczka Teresa
Śledzie w sosie
- Składniki:
4 sztuki matiasów, czerwona papryka, por, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka keczupu, 2 łyżki rodzynek - Przygotowanie:
Dobrze wymoczyć śledzie. Wlać olej na patelnię, dodać posiekaną por i pokrojoną paprykę. Wszystko przyprawić i dusić warzywa aż zmiękną. Następnie dorzucić przecier, keczup i rodzynki. Kiedy sos już ostygnie, dodać do niego pokrojone śledzie.
Czytelniczka Anna
Śledzie z pomarańczą
- Składniki:
60 dag matiasów, szklanka mleka, 30 dag pomarańczy, 20 dag cebuli, 30 dag kiszonych ogórków, 15 dag majonezu, sól, pieprz, pomarańcza do dekoracji - Przygotowanie:
Filety namoczyć w mleku przez 30 minut. Posiekać obrane pomarańcze, cebulę i ogórki. Wymieszać z majonezem i doprawić. Śledzie ułożyć na półmisku i polać sosem. Dekorować ćwiartkami pomarańczy. Wstawić na pół godziny do lodówki, przełożyć do pucharków i udekorować.
Teodor Maciejewski
Szaszłyk ze śledzi
- Składniki:
4 filety z matiasów, 4 marynowane pieczarki, 8 marynowanych szalotek, czerwona papryka, 4 zielone oliwki, 8 owoców winogrona, 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - Przygotowanie:
Filety namoczyć, odsączyć i pokroić wzdłuż na połowę. Pieczarki podzielić na pół. Paprykę pokroić na kwadraciki, a oliwki wzdłuż na pół. Na wykałaczki nadziewać zrolowane śledzie i pozostałe składniki. Olej połączyć z sokiem z cytryny i słodką papryką. Sosem polać szaszłyki i odstawić na godzinę do lodówki.
Elżbieta Sauer
Śledzik z pieprzem
- Składniki:
4 śledzie z zalewy słodko - kwaśnej, 2 pory, kwasek cytrynowy, pieprz, goździk 1 jabłko, 0,5 szklanki oleju, 2 średniej wielkości kiszone podgrzybki, pół cebuli, natka pietruszki. Zamiast oleju można użyć śmietany kremówki i mały jogurt w zależności od upodobań smakowych - Przygotowanie:
Cztery śledzie pokroić na paski i przełożyć do salaterki lub głębokiego półmiska. Jabłka przetrzeć na tarce, a białe części pory i cebuli pokroić w cieniutkie piórka. Wymieszać wszystko z cukrem i kwaskiem cytrynowym, aż puści sok. Połączyć ze śledziami, rozgnieść goździka a grzybki pokroić na paski. Dodać olej, pieprz, starte jabłko, natkę pietruszki i wymieszać. Podawać mocno schłodzone, najlepiej smakują z ziemniakami.
Czytelniczka Zofia
Tatar ze śledzi
- Składniki:
kilka płatów śledzi, ogórek kiszony, cebula, buraczki. sól, cytryna, 1 żółtko - Przygotowanie:
Wymoczone płaty śledzia pokroić bardzo drobniutko. Także w drobniutką kostkę należy pokroić ogórek kiszony, cebulę i buraczki. Wszystko skropić sokiem z cytryny, dodać soli do smaku. Poszczególne składniki ułożyć na talerzu, jak tradycyjny tatar. Na wierzch należy położyć żółtko.
Gospodynie z Glisna