Śledzie. W słodkim sosie, z rodzynkami...
Jak jeszcze w sprawdzony sposób przygotować ryby, które królują na naszych stołach szczególnie w karnawale? Poznajcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników i blogerek kulinarnych.
Śledzie w słodkim sosie
- Składniki:
4-5 płatów solonych śledzi, 2 średnie cebule, 1 większa pomarańczowa papryka, 1 szklanka soku pomidorowego, 1 łyżka cukru, 3-4 łyżki oleju, ostra mielona papryka - do smaku - Przygotowanie:
Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca, nie powinny być całkiem “odsolone”. Pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby puściła sok, a następnie wymieszać ze śledziami. Paprykę opłukać i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w średniej wielkości kawałeczki - powinny być o połowę mniejsze niż kawałki śledzi. Olej rozgrzać w garnku lub na głębszej patelni, podsmażyć paprykę. Jak zacznie się rumienić, zalać sokiem pomidorowym i przez chwilę poddusić. Papryka powinna być al dente, nie powinna całkowicie zmięknąć. Sos doprawić ostrą papryką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnego sosu przełożyć śledzie z cebulą, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl
Pasta z wędzonego śledzia
- Składniki:
2 wędzone śledzie, 1 słoik papryki w occie, 6 ogórków korniszonów, 1 duża cebula czerwona, 2 jabłka, 2 łyżki majonezu, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz świeżo mielony - Przygotowanie:
Za pomocą widelca oddzielamy mięso śledzi od ości. Z papryki ściągamy skórkę. Jabłka, cebulę obieramy. Paprykę, jabłka, ogórki oraz cebulę kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym, dodajemy majonez i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki rozgniatamy łyżką drewnianą, łącząc w jednolitą masę. Tak zrobioną pastę podajemy z chrupiącym chlebem podsmażonym na patelni z niewielką ilością oleju.
Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa, autorki bloga kgwjanczewo.blogspot.com
Śledzie z cebulką
- Składniki:
4 płaty śledziowe, 2 cebule, świeżo zmielony pieprz czarny, sok z cytryny, natka pietruszki, olej - Przygotowanie:
Śledzie myjemy i przedkładamy do miski. Zalewamy zimną wodą i zostawiamy najlepiej na całą noc. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy pokroić też w cieniutkie piórka. Cebulkę zaparzamy w przegotowanej wodzie, następnie przecedzamy przez sito i zalewamy ją olejem. Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojoną cebulkę. Doprawiamy do smaku pieprzem, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
Koło Gospodyń Wiejskich z Janczewa, autorki bloga kgwjanczewo.blogspot.com
Sałatka śledziowa z fasolą
- Składniki:
200 g fasoli perłowej, 4 płaty matiasów, 2 szklanki mleka, 2 jabłka, 3 kiszone ogórki, 1 cebula, 4 łyżki marynowanych pieczarek, 2 korniszony, 7 łyżek majonezu , sól i pieprz do smaku - Przygotowanie:
Fasolę dobrze opłukać, zagotować a następnie odstawić na 2 godziny (nie odcedzając). Po upływie 2 godzin ponownie zagotować fasolę (stale w tej samej wodzie) i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić i odstawić. W tym czasie płaty śledziowe włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Wymoczone śledzie odcedzić i pokroić w kostkę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać tyle majonezu, żeby ładnie połączył składniki, doprawić solą i pieprzem.
Internautka „GL”
Śledzie w oleju
- Składniki:
filety śledziowe a’la matiasy, cebula, olej. Zalewa octowa: 4 szklanki wody, 0,5 szklanki octu 10 proc., 3 łyżki cukru, 1 płaska łyżka soli, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe - Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez około 2h. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać pokrojoną w półtalarki cebulę. Odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić w kawałki, połączyć z zimną zalewą octową. W razie ochoty śledzie z cebulą odcedzić i zalać olejem.
Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com
Śledzie w curry
- Składniki:
około 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany, około 6 łyżek majonezu, 1 średnia cebula, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki cukru, 2-3 łyżeczki przyprawy curry, 1/2 szklanki dobrych rodzynek, śledzie - użyłam gotowych filetów w oleju, sól do smaku, szczypiorek do dekoracji - Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilak minut, żeby stały się szkliste i puściły sok. Dopiero wtedy dodać do śmietany wraz majonezem, octem winnym i przyprawą curry. Sos doprawić ewentualnie solą, ale trzeba uważać z jej ilością, gdyż śledzie są słone. Rodzynki sparzyć, jeśli są zbyt suche. Śledzie pokroić w średniej wielkości paski. Wszystko razem połączyć i odstawić na chwilę, żeby smaki się przegryzły. Można również zwinąć płaty śledziowe i podać je z sosem bez wcześniejszego mieszania. Wszystko zależy od naszej fantazji. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl
Jajka z pastą śledziową
- Składniki:
4 jajka, pół tubki pasty śledziowej lub posiekany filet ze śledzia, mała cebula, łyżeczka keczupu, łyżeczka majonezu, pieprz, kilka listków zielonej sałaty - Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka i rozetrzeć w miseczce z pastą śledziową. Posiekać drobniutko cebulę i dodać do jajecznej masy. Doprawić pieprzem (nie solić, bo śledziowa pasta jest słona). Toczyć w ręku kulki wielkości żółtka. Umieścić każdą w połówce jajka. Na półmisku ułożyć liście sałaty, na nich kłaść jajka. Ozdobić wierzch każdej połówki jajka kleksem majonezu lub keczupu.
Śledzie po hambursku
- Przygotowanie:
Płaty świeżego śledzia należy najpierw wymoczyć w wodzie z mlekiem i octem. Następnie pokroić je w drobną kostkę. Tak samo pokroić ogórek sałatkowy, ogórki kiszone, czerwoną cebulę oraz świeży koper. Dodać do smaku soli, świeżo zmielonego białego i czarnego pieprzu i wszystko razem wymieszać z gęstą kwaśną śmietaną. Podawać z ciemnym pieczywem.
Agnieszka Sławiak