Słodkie piknikowe propozycje
Chrupiące, owocowe przekąski na świeżym powietrzu pomogą nam doczekać do głównych dań.
Owsiane batoniki ze śliwką (1)
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 średnie banany
1 szklanka ulubionych orzechów lub ziaren (migdały, nerkowce, orzechy włoskie, słonecznik)
1 szklanka (około 100 g) suszonych śliwek
2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru (opcjonalnie do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Banany obierz i ugnieć widelcem na gładki mus lub zmiksuj blenderem. Dodaj do nich syrop klonowy, przyprawy, a następnie płatki owsiane oraz posiekane orzechy i pokrojone drobno śliwki kalifornijskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, a piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i po kilku minutach, gdy masa lekko zgęstnieje, wyłóż ją na blachę i uformuj centymetrową warstwę ze ściętym rantem – wielkość blaszki nie ma większego znaczenia.
Całość piecz około 25 minut, aż ciasto zacznie się rumienić i będzie chrupiące. Po jego wyciągnięciu z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a potem pokrój na batoniki. Gotowe, pokrojone batoniki włóż do lunch-boxa. Możesz owinąć je w papier do pieczenia, zamrozić i wyciągnąć później, gdy poczujesz ochotę na słodycze. Świetnie smakują z dodatkiem mleka migdałowego.
Hiszpański przysmak churros
Składniki:
250 g mąki
350 ml wody
5 łyżek oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki soli
cukier puder – do posypania
ulubiona konfitura
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj mąkę z solą. Zagotuj wodę z olejem, zalej mąkę i wypracuj ciasto mikserem na
gładką, niezbyt twardą masę. Pozostaw do ostygnięcia. Wypełnij masą rękaw cukierniczy z gwieździstą końcówką. W garnku lub frytkownicy rozgrzej olej. Wyciśnij 10 cm churros bezpośrednio na gorący tłuszcz. Smaż około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij churros i odsącz na papierze kuchennym. Posyp drobnym cukrem pudrem. Serwuj z ulubioną konfiturą lub dżemem
Muffinki z truskawkami czy malinami
Składniki:
125 g świeżych malin
320 g mąki
120 g cukru
0,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g miękkiego masła
1 jajko
250 ml mleka
3 łyżki koncentratu z marakui (np. Sunquicka Marakuja)
PRZYGOTOWANIE:
Oprósz maliny 20 g mąki i odstaw na bok. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól w dużej misce. Wymieszaj mikserem miękkie masło, dodaj jajko, a następnie mleko i koncentrat z marakui. Do suchych składników dodaj przygotowaną masę i wymieszaj porządnie łyżką. Delikatnie połącz masę z malinami. Przełóż przygotowane ciasto do silikonowych foremek na muffiny.
Piecz w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu, można je posypać cukrem pudrem.