Słodkość na dziś: Tarta z kremem czekoladowym
Zazwyczaj desery z czekoladą kojarzą nam się ze sporą kalorycznością. Tak jednak nie jest w przypadku tarty z kremem czekoladowym. Autorką przepisu jest Kinga Paruzel i można go znaleźć m.in. w jej najnowszej książce: Fit Słodkości. Przygotowanie tarty zajmie nam około 70 minut.
Składniki na 6 - 8 porcji:
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1,5 szklanki mielonych migdałów
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
150 g gorzkiej czekolady
maliny, jeżyny, płatki migdałów do dekoracji
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotuj spód. Wiórki kokosowe i mielone migdały zmiksuj ze szczyptą soli. Wlej syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie zmiksuj, aż ciasto będzie zbite. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę o średnicy 21 cm wyłóż ciasto i dociśnij do dna i boków.
Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przygotuj krem. Do miski włóż połamaną czekoladę. W rondlu zagotuj mleko kokosowe wraz z syropem klonowym. Kiedy płyn zacznie bulgotać, zalej nim przygotowaną czekoladę. Poczekaj minutę, a następnie całość wymieszaj na gładką masę. Zalej nią upieczony, wystudzony spód. Tartę udekoruj malinami, jeżynami i podprażonymi płatkami migdałów.
Uwaga!
Tartę można przechowywać 5 dni w lodówce lub zamrozić na miesiąc. Do kremu dodaj też opcjonalnie takie przyprawy, jak cynamon, imbir, anyż, kardamon.