red.

Smaczne dania z makaronem

Smaczne dania z makaronem Fot. Zdjęcie z książki "Makaronowe dania Siostry Salomei"
red.

Przepisy z książki "Makaronowe dania Siostry Salomei"

MAKARON ZAPIEKANY Z BOCZKIEM

Składniki:
kg makaronu kolanka
5 jaj
30 dag boczku
20 dag sera żółtego
2 łyżki masła
klarowanego
1 pęczek
zielonej pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Makaron należy ugotować „al dente”, to znaczy tak, by po ugotowaniu był sprężysty, szklisty i lekko twardy o delikatnie wyczuwalnym twardszym rdzeniu. Najlepiej przed odcedzeniem spróbować, czy makaron jest już odpowiednio ugotowany.
Należy pamiętać, że po ugotowaniu makaron będzie zapiekany, dlatego nie można go rozgotować.
Boczek pokroić w paski i podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Jaja roztrzepać i wymieszać z serem startym na dużych oczkach oraz z drobno posiekaną natką pietruszki.
Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, na jego powierzchni rozłożyć boczek i całość polać roztrzepanymi jajami wymieszanymi z serem i pietruszką.
Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 160 st.C przez ok. 25-30 min.
Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki.

MUSZLE FASZEROWANE SZPINAKIEM

Składniki:
1 opakowanie dużych muszli
10 dag parmezanu

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Przygotowanym farszem szpinakowym napełnić każdą muszlę i posypać startym parmezanem.

Farsz szpin[b]akowy
[/b]Składniki:
kg szpinaku zielonego
10 dag bułki tartej
1 cebula
3 ząbki czosnku
30 dag białego sera
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Wykonanie:
Listki szpinaku dokładnie wymyć, oczyścić, osuszyć i drobno pokroić. Ser zemleć w maszynce.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju i maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Wymieszać i smażyć przez ok. 10-15 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Przesmażony szpinak połączyć z białym serem, bułką tartą i zmiksować na jednolitą, gładką masę.

Sos pomidorowy
Składniki:
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju i maśle. Dodać pomidory i smażyć przez ok. 20 min do uzyskania sosu. Jeżeli powstały sos jest za gęsty – można dolać ok. pół szklanki wody i ponownie zagotować.
Gotowy sos przelać do naczynia żaroodpornego. Na spodzie naczynia ułożyć napełnione farszem muszle i całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20 min.
Gorące muszle przełożyć na półmisek i posypać startym parmezanem.

red.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.