Smaczne desery bez... białego cukru

Czytaj dalej
Fot. Marzena Duda
redakcja Gazety Lubuskiej

Smaczne desery bez... białego cukru

redakcja Gazety Lubuskiej

Marzena Duda, autorka bloga Zacisze Kuchenne zaprasza do wspólnego gotowania. Poznajcie jej sprawdzone przepisy na oryginalne w smaku desery. Z kaszą jaglaną, owocami i kakao.

Czekoladowy deser jaglany
Składniki: 2 łyżki ugotowanej, kaszy jaglanej, 1 dojrzałe avocado, 2 łyżki kakao, 100 ml soku z pomarańczy, 2 łyżeczki miodu lipowego, skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Umyć dokładnie pomarańczę, wycisnąć sok, a skórkę dokładnie nożem oczyścić z białej części i pokroić w paseczki. Zmiksować blenderem kaszę jaglaną z avocado.
Dodać kakao, miód i sok z pomarańczy. Przełożyć do naczynek, posypać skórką pomarańczową. Udekorować ewentualnie plastrami pomarańczy.

Smoothie tropikalne
Składniki: pół ananasa, 1 mango, 1 banan, woda lub sok ze świeżej pomarańczy do rozcieńczenia, sok z cytryny i mód ( w zależności jak słodkie są owoce)
Sposób przygotowania:
Ananasa obrać, usuwając skórę i łykowaty środek. Wrzucić kawałki do blendera, dodać mango obrane i pokrojone, banana. Dodawać wodę lub sok, żeby rozcieńczyć koktajl. Na koniec sok z cytryny i/lub miód, gdy owoce nie były zbyt dojrzałe.

Mleczny koktajl z kiwi, rukolą, bananem i nasionami chia
Składniki: 1 szklanka mleka 2 proc. tł. (można więcej, jeśli wolimy rzadszy), 2 kiwi, 1 banan, 2 garstki rukoli, 1 łyżka nasion chia
Sposób przygotowania:
Nasiona zalać zimnym mlekiem i odstawić na minimum 2 godziny (u mnie stały całą noc w lodówce). Zmiksować z pozostałymi składnikami.

Zielony koktajl z ananasa i jarmużu
Składniki: 1 świeży ananas, 100 - 150 g jarmużu, woda do rozcieńczenia (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Obrać ananasa, wykroić łykowaty środek, pokroić na kawałki. Z umytych łodyg jarmużu wyciąć listki. Wszystko wrzucić do blendera i zmiksować, dodając ewentualnie wodę.

Zielone smoothie z rukolą
Składniki: 2 garści rukoli, 2 łodygi selera naciowego, 1 pomarańcza + 300 ml soku ze świeżych pomarańczy
pół pęczka natki pietruszki, 1 banan, ewentualnie woda
Sposób przygotowania:
Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Zostawić 1 plaster do dekoracji. Wszystkie składniki zmiksować. Udekorować połową plastra pomarańczy i gałązką selera naciowego.Można rozcieńczyć wodą, gdy będzie zbyt gęsty.
Wszystkie przepisy pochodzą z bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

Jogurt z owocami
Składniki: jogurt grecki, ciasteczka kruche ( u mnie pierniczki), 1 kiwi, 1 banan, 0,5 mango
Sposób przygotowania: Kiwi zmiksować z bananem. Osobno zmiksować mango. Nakładać warstwowo wg kolejności: pokruszone ciastka, jogurt, miks z mango, ciasteczka, jogurt, kiwi z bananem, ciastka, jogurt i na samej górze mango.

Deser z kaszą jaglaną
Składniki: 6 łyżek kaszy jaglanej, 3 łyżki amarantusa, 1 łyżka masła, 2 szklanki wody, odrobina soli, 2 łyżeczki miodu, 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego, 40 dkg truskawek, 1 banan, listki mięty do ozdoby
Sposób przygotowania: Po zagotowaniu posolonej wody wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać masło. Wymieszać i na minimalnym ogniu gotować ok 25-30 min. Odstawić do ostygnięcia. W melakserze zmiksować kaszę z jogurtem i miodem. Nakładać do szklaneczek do 2/3 objętości. Następnie zmiksować truskawki z bananem. Oczywiście można zmiksować same truskawki.
Wyłożyć mus na kaszę. Schłodzić przed podaniem w lodówce.

Deser z kaszą jaglaną, daktylami...
Składniki: 1 dojrzałe avocado, 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 6 sztuk suszonych daktyli, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 80-100 ml wody wrzącej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie), migdały bez skórki do posypania
Sposób przygotowania: Kawę zalać wrzącą wodą i wrzucić do niej suszone daktyle. Do melaksera wrzucić obrane kawałki avocado, kaszę jaglaną, kawę z owocami, kakao i ewentualnie miód. Miksować przez 5-7 minut, żeby wszystkie składniki się połączyły. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i udekorować kawałkami migdałów.

redakcja Gazety Lubuskiej

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.