Smaczne desery bez... białego cukru
Marzena Duda, autorka bloga Zacisze Kuchenne zaprasza do wspólnego gotowania. Poznajcie jej sprawdzone przepisy na oryginalne w smaku desery. Z kaszą jaglaną, owocami i kakao.
Czekoladowy deser jaglany
Składniki: 2 łyżki ugotowanej, kaszy jaglanej, 1 dojrzałe avocado, 2 łyżki kakao, 100 ml soku z pomarańczy, 2 łyżeczki miodu lipowego, skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Umyć dokładnie pomarańczę, wycisnąć sok, a skórkę dokładnie nożem oczyścić z białej części i pokroić w paseczki. Zmiksować blenderem kaszę jaglaną z avocado.
Dodać kakao, miód i sok z pomarańczy. Przełożyć do naczynek, posypać skórką pomarańczową. Udekorować ewentualnie plastrami pomarańczy.
Smoothie tropikalne
Składniki: pół ananasa, 1 mango, 1 banan, woda lub sok ze świeżej pomarańczy do rozcieńczenia, sok z cytryny i mód ( w zależności jak słodkie są owoce)
Sposób przygotowania:
Ananasa obrać, usuwając skórę i łykowaty środek. Wrzucić kawałki do blendera, dodać mango obrane i pokrojone, banana. Dodawać wodę lub sok, żeby rozcieńczyć koktajl. Na koniec sok z cytryny i/lub miód, gdy owoce nie były zbyt dojrzałe.
Mleczny koktajl z kiwi, rukolą, bananem i nasionami chia
Składniki: 1 szklanka mleka 2 proc. tł. (można więcej, jeśli wolimy rzadszy), 2 kiwi, 1 banan, 2 garstki rukoli, 1 łyżka nasion chia
Sposób przygotowania:
Nasiona zalać zimnym mlekiem i odstawić na minimum 2 godziny (u mnie stały całą noc w lodówce). Zmiksować z pozostałymi składnikami.
Zielony koktajl z ananasa i jarmużu
Składniki: 1 świeży ananas, 100 - 150 g jarmużu, woda do rozcieńczenia (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Obrać ananasa, wykroić łykowaty środek, pokroić na kawałki. Z umytych łodyg jarmużu wyciąć listki. Wszystko wrzucić do blendera i zmiksować, dodając ewentualnie wodę.
Zielone smoothie z rukolą
Składniki: 2 garści rukoli, 2 łodygi selera naciowego, 1 pomarańcza + 300 ml soku ze świeżych pomarańczy
pół pęczka natki pietruszki, 1 banan, ewentualnie woda
Sposób przygotowania:
Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Zostawić 1 plaster do dekoracji. Wszystkie składniki zmiksować. Udekorować połową plastra pomarańczy i gałązką selera naciowego.Można rozcieńczyć wodą, gdy będzie zbyt gęsty.
Wszystkie przepisy pochodzą z bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com
Jogurt z owocami
Składniki: jogurt grecki, ciasteczka kruche ( u mnie pierniczki), 1 kiwi, 1 banan, 0,5 mango
Sposób przygotowania: Kiwi zmiksować z bananem. Osobno zmiksować mango. Nakładać warstwowo wg kolejności: pokruszone ciastka, jogurt, miks z mango, ciasteczka, jogurt, kiwi z bananem, ciastka, jogurt i na samej górze mango.
Deser z kaszą jaglaną
Składniki: 6 łyżek kaszy jaglanej, 3 łyżki amarantusa, 1 łyżka masła, 2 szklanki wody, odrobina soli, 2 łyżeczki miodu, 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego, 40 dkg truskawek, 1 banan, listki mięty do ozdoby
Sposób przygotowania: Po zagotowaniu posolonej wody wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać masło. Wymieszać i na minimalnym ogniu gotować ok 25-30 min. Odstawić do ostygnięcia. W melakserze zmiksować kaszę z jogurtem i miodem. Nakładać do szklaneczek do 2/3 objętości. Następnie zmiksować truskawki z bananem. Oczywiście można zmiksować same truskawki.
Wyłożyć mus na kaszę. Schłodzić przed podaniem w lodówce.
Deser z kaszą jaglaną, daktylami...
Składniki: 1 dojrzałe avocado, 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 6 sztuk suszonych daktyli, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 80-100 ml wody wrzącej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie), migdały bez skórki do posypania
Sposób przygotowania: Kawę zalać wrzącą wodą i wrzucić do niej suszone daktyle. Do melaksera wrzucić obrane kawałki avocado, kaszę jaglaną, kawę z owocami, kakao i ewentualnie miód. Miksować przez 5-7 minut, żeby wszystkie składniki się połączyły. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i udekorować kawałkami migdałów.