Smakołyk, który zaskakuje. Czekolada nie tylko na deser!

Czytaj dalej
Fot. pixabay.com
Elżbieta Święcka

Smakołyk, który zaskakuje. Czekolada nie tylko na deser!

Elżbieta Święcka

Ten przysmak jak mało co poprawia nastrój. A w kuchni wykorzystamy go nie tylko do słodkości.

Czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój, a nawet – jak się okazuje – chronią przed próchnicą. Przez dziesiątki lat zachwycano się niezwykłymi właściwościami czekolady, by później oskarżać ją, że podnosi cholesterol, psuje zęby, tuczy i Dziś znów możemy spojrzeć na nią przychylnym okiem. Choć musimy uważać, bo można się uzależnić.

Naukowcy odkryli, że w ziarnie kakaowym występują substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany. Są to tak zwane alkaloidy (do których należą m.in. morfina, kofeina) wpływające na komórki nerwowe. Jednak za to, że nie możemy się oprzeć tabliczce czekolady, odpowiada także aromat ziaren kakaowca i jej niezwykły smak, który warto wykorzystać w kuchni nie tylko do deserów, ale również zup i dań mięsnych.

Czekoladowe przysmaki w sam raz na deser

Czekoladowe trufle

Praliny z serkiem mascarpone

Mus czekoladowy z alkoholem

Czekoladowe fondue

Sorbet czekoladowy z brandy

Domowa mleczna czekolada z karmelizowanymi orzechami

Obiad niebanalny z dodatkiem czekolady

Podkreśla smak różnych mięs. Wystarczy kilka kostek, by wyczarować niepowtarzalne danie.
Czekolada, choć ma dużo kalorii, to raz na jakiś czas jest wskazana nawet osobom na diecie – ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco. W kuchni wielu zakątków świata jest wykorzystywana w daniach głównych.
Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów.

Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.

Przede wszystkim czekolada jest wykorzystywana w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów. Możemy z niej robić ciasta, musy czy chociażby lody. Jest też niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów. Ale pewnie niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzajów mięs: wieprzowiny czy drobiu.

Po jaką czekoladę sięgać, gdy chcemy przyrządzić z niej na przykład sos? Przede wszystkim – po drobną jakościowo – im wyższa zawartość kakao, tym lepiej. Wybierajmy też te, bez smakowych dodatków. a ą

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowym

Piersi kaczki z warzywną zapiekanką, kozim serem i sosem czekoladowym

Meksykański kurczak w sosie czekoladowym

Nie można się oprzeć...

Nie ma nic bardziej kuszącego, niż czekoladowe ciasta i ciasteczka. Przygotować je możemy z najróżniejszymi dodatkami, bo czy to z wyrazistym, pikantnym akcentem chili, czy z orzeźwiającą miętą - zawsze smakują wyśmienicie. A amerykański przebój, który podbił także nasze podniebienia? Brownie, bo o nim mowa, to chyba jedno z najbardziej czekoladowych i najprostszych w przygotowaniu ciast. Również i w tym przypadku możemy trochę poeksperymentować i dodać do wypieku na przykład cząstki białej czekolady.

Czekoladowe wypieki, które zawsze się udają
Brownie z niespodzianką

Czekoladowa tarta z wiśniami

Fondant czekoladowy, czyli wyjątkowe ciastko-lawa

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Francuskie brioszki z czekoladą

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Ciasteczka czekoladowe
Kakaowe ciastka owsiane

Orzechowe ciasteczka czekoladowe z pestkami i musli

Kokosanki klasyczne i z dodatkiem czekolady

Czekoladowo-miętowe muffiny

Zupa z czekoladą? Nie tylko na słodko

Gorzka, mleczna, biała – z każdą z nich upichcimy pyszne, rozgrzewające obiadowe przysmaki.

Połączenie czekolady z przyprawami wzbogaci smak wielu zup. Już odrobina może nadać każdemu daniu wyrafinowany akcent i wyjątkowość. Ale kluczem do sukcesu jest jakość czekolady. A ta powinna być najwyższa.
Podczas gotowania musimy też zwrócić uwagę na niezwykle ważną kwestię – czekolada jest wrażliwa na ciepło. Nie można poddawać jej działaniu zbyt wysokiej temperatury. Dlatego też czekoladę zwykle dodaje się pod koniec gotowania, by zachować jej walory smakowe.

A jakiej czekolady do zup używać? Wszystko zależy od przepisu. Czekolada ciemna z wyjątkowo dużą zawartością kakao najlepiej komponuje się z pikantnymi dodatkami. Czekolada mleczna z dużą zawartością mleka w proszku i cukru i zaledwie 22-49% kakao jest znacznie delikatniejsza i słodsza niż czekolada ciemna. Natomiast biała czekolada wcale nie zawiera kakao. Jest produkowana z przynajmniej 20% masła kakaowego, tłuszczu mlecznego i cukru.

Kremowa zupa z cukinii z białą czekoladą

Meksykańska zupa z kabanosami

Krem z selera z białą czekoladą i octem balsamicznym

Napój idealny na długie, zimowe wieczory

Kusząca, aromatyczna, gorąca czekolada. Z bitą śmietaną, domową konfiturą, likierem albo ze szczyptą chili lub soli. Sposobów na przygotowanie tego rozgrzewającego trunku i dodatków do niego nie brakuje.
Bez waględu na to, jakie dodatki wybierzemy, najpierw musimy zwrócić uwagę na czekoladę. Tylko jak wybrać tę idealną?
Przede wszystkim czekolada powinna mieć gładką, aksamitną, pozbawioną grudek konsystencję i powoli, jedwabiście rozpływać się w ustach. Łamaniu jej na cząstki powinien towarzyszyć charakterystyczny trzask. Naszą czujność powinna wzbudzić czekolada, która ma gorzki lub kwaśny posmak - to oznaka, że była niewłaściwie przechowywana lub jest przeterminowana. Zwróćmy też uwagę, czy tabliczka ma ładny połysk bez śladu białego nalotu. Dobrej jakości czekolada w nieznacznym stopniu reaguje na zmiany temperatury powietrza, czyli nawet w upale nie powinna się rozpuścić.

Domowa kawa z czekoladą

Gorąca czekolada z chili

Czekolada z cynamonem

Gorąca czekolada z chili, cynamonem i migdałem
A Składniki: 2 szklanki mleka, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szczypta chili, kilka kropli olejku migdałowego lub waniliowego.
A Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę, cynamon i chili. Kiedy masa będzie jednolita wsypujemy cukier i mieszamy, aż całowicie się rozpuści. Podgrzewamy jeszcze przez około 10 minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do filiżanek, skrapiamy napój olejkiem i od razu podajemy. Czekoladę możemy też zamrozić, a potem ponownie podgrzać. Będzie wtedy bardziej aromatyczna.

Czekolada z likierem

Korzenna czekolada z miodem

Domowy syrop czekoladowo-kawowy do deserów

Autor: Elżbieta Święcka
swiecka@echodnia.eu

Elżbieta Święcka

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.